Žilinský kraj rokoval s Čínou o rozvoji partnerstva. Stretnutie prebehlo v provincii Zhejiang


Foto: Žilinský kraj rokoval s Čínou o rozvoji partnerstva. Stretnutie prebehlo v provincii Zhejiang

Delegácia Žilinského samosprávneho kraja vedená žilinským vicežupanom Jozefom Štrbom sa stretla minulý týždeň s čínskymi partnermi v provincii Zhejiang, ktorá je od roku 2012 partnerským regiónom Žilinskej župy. Zástupcovia samospráv, univerzity, podnikateľov i obchodnej komory navštívili druhý ročník Investičného a obchodného veľtrhu Číny a krajín strednej a východnej Európy a tretí ročník Fóra predsedov a primátorov Číny a krajín strednej a východnej Európy. Debata smerovala najmä k rozšíreniu spolupráce v oblasti ekonomiky, vedy, kultúry, plánovaných investícií a spolupráce medzi univerzitami a výskumnými centrami.

„Počas posledných rokov sa nám podarilo vybudovať silný vzťah s našimi čínskymi partnermi. Dnes už len pokračujeme v rokovaniach, ktorými ďalej rozširujeme našu spoluprácu a teší ma, že aj počas poslednej návštevy sa nám podarilo opäť úspešne odprezentovať Žilinský kraj ako miesto nielen pre investície, ale i oddych,“ informoval podpredseda ŽSK.

Podľa jeho slov na Fóre cestovného ruchu podpísala krajská organizácia cestovného ruchu Žilinský turistický kraj Dohodu o spolupráci s Úradom pre cestovný ruch mesta Ningbo, ktorej jedným z bodov je aj príprava ďalšej infocesty pre čínskych touroperátorov. Tí navštívia Žilinskú župu s cieľom jej následnej propagácie.

„Všetky naše aktivity smerujeme ako k podpore čínskych investorov v našom kraji, tak k zvýšeniu návštevnosti ŽSK. Minulý rok bol v porovnaní s rokom 2014 o viac ako 11 % úspešnejší, čo sa týka zahraničných návštevníkov, a verím, že postupne ich k nám prilákame ešte viac, napríklad aj z Číny, keďže Žilinský kraj má čo ponúknuť,“ zdôraznil J. Štrba.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu