Chirurgické oddelenie v žilinskej nemocnici ako jedno z mála používa neurostimulátor


Foto: Chirurgické oddelenie v žilinskej nemocnici ako jedno z mála používa neurostimulátor Foto: ilustračné

Chirurgické oddelenie žilinskej fakultnej nemocnice s poliklinikou je jedným z mála chirurgických pracovísk na Slovensku, kde lekári pri operácii štítnej žľazy prostredníctvom neurostimulátora identifikujú a monitorujú funkcie vratného nervu. Znižuje sa tak možnosť poranenia hlasiviek.

„Zariadenie pomáha operatérovi identifikovať nerv v priebehu operácie a kontroluje jeho funkčnosť i po odstránení štítnej žľazy. Pri elektrostimulácii nervov zachytáva prístroj elektrickú aktivitu svalov. Výsledkom neuromonitoringu je pokles ochrnutia hlasiviek pod 1,5 percenta,“ informoval lekár chirurgického oddelenia žilinskej nemocnice Ivan Kubačka.

Za posledné dva roky na chirurgickom oddelení uskutočnili 342 operácií ochorení štítnej žľazy.


„Poruchy štítnej žľazy patria vo svete medzi najčastejšie ochorenia a len jej zníženou, alebo zvýšenou činnosťou trpí viac ako dvesto miliónov ľudí. Ochorenie sa častejšie vyskytuje u žien ako u mužov, avšak vyskytuje sa u všetkých vekových kategóriách,“ dodáva Kubačka.

„Špecifickou operáciou, ktorú vykonávame na chirurgickom oddelení je i operácia ochorení prištítnych teliesok nachádzajúcich sa atypicky i v hrudníku, v oblasti srdca a srdcových ciev,“ pripomína primár chirurgického oddelenia Juraj Váňa.

Pri tomto type operácií využívajú lekári špeciálnu navigačnú sondu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu