Väzni v žilinskej väznici majú 100% zamestnanosť, pomáhajú napríklad pri varení


Foto: Väzni v žilinskej väznici majú 100% zamestnanosť, pomáhajú napríklad pri varení Foto: ilustračné - zilina-gallery.sk
Podľa štatistík za minulý rok pracovalo v slovenských väzniciach 4 507 väzňov, pričom ich priemerná hodinová odmena za prácu bola 0,78 eura.
Ako informoval TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž, najväčšia, až 100-percentná zamestnanosť bola v čisto ženskej väznici v Nitre-Chrenovej a v ústavoch v Žiline a Trenčíne.

Odsúdení v Žiline pomáhajú napríklad aj s varením na Žilinskej univerzite

Príkladnú zamestnanosť pomáhajú naplniť aj práce mimo ústav na základe uzatvorených zmlúv. Jedným z týchto pracovísk je aj Žilinská univerzita. “Odsúdení sa zaraďujú do práce v ústave alebo mimo ústavu na pracoviská vnútornej prevádzky ústavu (na zabezpečenie chodu ústavou) alebo v strediskách vedľajšieho hospodárstva, kde sa vykonávajú práce formou vlastnej výroby ústavu alebo poskytovaním prác a služieb na základe uzatvorenej zmluvy ústavu s fyzickými a právnickými osobami. Na základe uvedeného má ústav Žilina ako poskytovateľ, so Žilinskou univerzitou ako objednávateľom,  uzatvorenú zmluvu o vykonávaní prác, ktorej predmetom je vykonávanie pomocných prác za úhradu pre stravovacie zariadenie univerzity,” uviedla Jaroslava Morawská, vedúca organizačno-právneho oddelenia ÚVVaÚVTOS Žilina.

Väzni pracujú na Žilinskej univerzite počas pracovných dní v jednosmennej prevádzke a vo vymedzenom pracovnom čase od 07:00 hod do 14:30 hod.

Mimo ústav pracujú zväčša odsúdení s minimálnym stupňom stráženia

K prevozu na pracovisko je nutné zabezpečiť dopravu, Žilinská univerzita preto podpísala rámcovú zmluvu s autobusovým prepravcom. V nej sa dopravca zaväzuje prepravovať väzňov spolu s pracovníkom väznice, ktorý zabezpečuje dohľad. “Počas prevozu na pracovisko a späť vykonáva dohľad nad odsúdenými príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže. Na pracovisko je prepravovaných spravidla 10 až 12 odsúdených súdom zaradených v minimálnom stupni stráženia. Pri zaraďovaní odsúdených na uvedené pracovisko sa prihliada na predovšetkým na bezpečnostné hľadisko. Odsúdení vykonávajúci pomocné práce v stravovacom zariadení Žilinskej univerzity, majú počas vykonávania prác stravovanie (obed) zabezpečené na tomto pracovisku,” doplnila Morawská.

Podľa štatistiky za marec 2016 bolo v Žilinskom ústave 128 obvinených a 130 odsúdených osôb. Celkový počet obvinených a odsúdených v ústavoch na Slovensku bol v marci 2016 spolu 10 210 osôb.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu