Vodiči často jazdia po chodníkoch, polícia ich môže pokutovať aj na základe fotografie


Foto: Vodiči často jazdia po chodníkoch, polícia ich môže pokutovať aj na základe fotografie Foto: čitateľ

Čitatelia nás často upozorňujú na nezodpovedných vodičov, ktorí nielen porušujú predpisy, ale často aj ohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky. Mnohí z nich sú navyše agresívni a arogantní.

V posledných mesiacoch sa k nám dostáva aj množstvo videí z ciest, ktoré zachytávajú vtipné, ale aj vážne dopravné situácie. Kamery do auta si pridáva čoraz viac vodičov. 

Prípad v tomto článku zachytáva udalosť, ktorá sa stala 2.mája na ulici Vysokoškolákov. Vodič osobného auta sa prevážal po chodníkoch a obmedzoval chodcov. 

“Dve mamičky s kočíkmi sa mu museli vyhnúť, keď šiel tam, ale aj keď sa o minútu neskôr vracal naspäť. Zaujalo ho, že si ho fotím a odvrkol, že len šiel na svoj pozemok. Tých 40 metrov mohol pokojne prejsť aj pešo. A keď už nie, o ďalších 30 metrov je popri intráku cesta,” napísal nám čitateľ Richard, ktorý fotografiu vyhotovil.

Opýtali sme sa mestskej aj štátnej polície, ako majú ľudia postupovať, ak sú svedkami podobných priestupkov

Na základe oznámenia fyzickej alebo právnickej osoby sa vykoná objasňovanie priestupku. To v praxi znamená, že je potrebné spoľahlivo zistiť miesto priestupku, čas priestupku, druh priestupku – konkrétne porušenie pravidiel cestnej premávky a z neho vyplývajúci priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a hlavne osobu – páchateľa priestupku.


“Potom možno uložiť konkrétnej osobe sankciu. V takýchto prípadoch nie je možné uložiť pokutu v blokovom konaní, ale vec sa po objasnení postúpi na správne konanie,” uviedla policajná hovorkyňa Jana Balogová.

V prípade oznámenia dopravných priestupkov od fyzických a právnických osôb je vhodná fotodokumentácia, na ktorej je zaznamenané vozidlo s čitateľným evidenčným číslom, dátum, čas a prípadne aj dopravná značka, ktorú vodič vozidla porušil.

V prípade preukázania zavineného konania môže byť za dopravný priestupok uložená pokuta do výšky 50€

“To platí aj pre vodiča z poslanej fotografie. Bude predvolaný na úradovňu Mestskej polície Žilina,” uviedol Peter Mišejka zástupca náčelníka MP Žilina

“Pre úspešné riešenie takýchto podnetov je potrebná určitá miera spolupráce občanov, ktorí na uvedené problémy poukazujú. Je predovšetkým potrebné ich vyjadrenie k veci, ako svedka,” dodáva Balogová.

Samotná fotografia často nebýva dostatočná na úplné objasnenie priestupku a stáva sa, že chýba dátum, čas, prípadne presné miesto, alebo popis osoby. Preto ak nahlasujete akýkoľvek priestupok, dbajte na to, aby ste okrem fotodokumentácie uviedli aj dostatok informácií. Tie príslušnému orgánu pomôžu priestupok objasniť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu