"Staré Tesco" definitívne zatvorí svoju predajňu 31. marca 2016 o 20:00


Foto: "Staré Tesco" definitívne zatvorí svoju predajňu 31. marca 2016 o 20:00
Galéria: 7 fotiek
Foto: čitateľ

Obchodný dom Tesco, v ktorom Žilinčania pod rôznymi názvami a predajňami nakupovali viac ako 40 rokov, zatvorí svoje brány presne 31. marca 2016 o 20:00 hod. Práve vtedy budovu bývalého Prioru opustí britský reťazec, ktorý v nej prevádzkoval trojposchodový obchodný dom so zmiešaným tovarom.

Začiatkom roka kúpila budovu spoločnosť SIRS z portfólia podnikateľa Georga Trabelssieho. Ten vlastní aj susednú budovu OC Mirage, Remeselnícky dom a podľa medializovaných informácií aj budovu bývalého hotela Astoria oproti budove OD Tesco. Aký bude však ďalší osud budovy spoločnosť zatiaľ neupresnila.


Samotnú budovu postavili v roku 1975 Pozemné stavby Žilina a v čase dokončenia išlo o druhý najväčší obchodný dom na Slovensku. Pod názvom Prior ho otvorili 31. októbra 1975. Jeho výstavbe musela ustúpiť súvislá zástavba dvojpodlažných a trojpodlažných budov, pričom poslednú z nich museli odstreliť 12. januára 1975. Nádych komunizmu si však priestory zachovávali vďaka rôznym nápisom či predmetom aj dlho po novembrovej revolúcii.

Komunisticky vyzerajúce nápisy “VÝCHOD” alebo “Priestor so sprísneným režimom” v oddelení elektra tak dodávali budove nostalgický nádych. Pri vstupe na slovenský trh začínal britský reťazec vo viacerých prevádzkach bývalého Prioru, dnes podľa našich informácií vlastní niekoľko ďalších. Odpredaj žilinskej pobočky je však pravdepodobne len začiatok prehodnocovania pôsobenia reťazca v bývalých objektoch Prior, keďže sa špekuluje, že podobný odpredaj by mohol prebehnúť v Prešove.

Tesco by sa do budovy nevrátilo ani po prípadnej rekonštrukcii

Jedným z možných krokov by mohla byť rekonštrukcia budovy bývalého Prioru, keďže v súčasnom stave nezodpovedá štandardom moderného obchodu. Spoločnosť Tesco Stores SR však cez svoju hovorkyňu upresnilo, že z budovy odchádza a nevráti sa do nej ani ako nájomník po dokončení rekonštrukcie, ktorá prichádza do úvahy.

„Priamo v Žiline i blízkom okolí nám zostáva na obslúženie našich tamojších zákazníkov dostatok iných prevádzok. V nich vieme ponúknuť prácu aj celej stovke našich zamestnancov, ktorí doteraz pracovali v odpredanom žilinskom obchodnom dome,“ uviedla pre magazín Trend hovorkyňa Tesco Stores SR Zuzana Lošáková. Po uzatvorení najstaršieho Tesca v Žiline zostane spoločnosti 5 obchodov v meste Žilina. 

Reťazec okrem toho už od 1. marca zrušil non-stop prevádzku v hypermarkete na Košickej ulici



 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu