Žilinská univerzita a HUAWEI rozšírili výskumné partnerstvo


Foto: Žilinská univerzita a HUAWEI rozšírili výskumné partnerstvo
Galéria: 4 fotky
Spoločnosť HUAWEI Technologies (Slovak) a Žilinská univerzita v Žiline podpísali 2. marca 2016 zmluvu o spolupráci pri výskumnej činnosti, v rámci ktorej poskytla spoločnosť Univerzitnému vedeckému parku špičkovú technológiu pre aplikovaný výskum. Zmluvné strany deklarovali spoluprácu vo výskume v oblastiach komunikačných technológií a vývoja aplikácii a služieb pre siete 5. generácie. Oblasti výskumu sú zamerané na dopravu, ktorá je tradičnou témou výskumu na Žilinskej univerzite a koncept Bezpečné mesto (Smart City), v ktorej je spoločnosť Huawei celosvetovým lídrom.

„Aplikovaný výskum, ale aj spolupráca s technologickými lídrami na inováciách  je v súčasnosti pre univerzitu ako aj celkový rozvoj regiónu a Slovenska kľúčová. Výskumní pracovníci získajú vďaka spolupráci možnosť využívať pri svojej práci najnovšie technológie. Spoluprácu vítam aj z pohľadu potenciálu vytvorenia nových pracovných miest s vysokou pridanou hodnotou,“ konštatovala rektorka Žilinskej univerzity Tatiana Čorejová.

Spolupráca pomôže k rozvoju inovatívneho prostredia, ťažiť z nej bude celé Slovensko

Podpis zmluvy je ďalším krokom v realizácii zámerov definovaných memorandom o spolupráci medzi spoločnosťou Huawei Technologies (Slovak) a Žilinskou univerzitou v Žiline podpísanom v máji 2015 za účasti predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Petra Pellegriniho v Pekingu. Univerzitný vedecký park Žilinskej univerzity v Žiline získal unikátnu technológiu pre výskum v oblasti informačno-komunikačných technológií pre aplikácie a služby v komunikačných sieťach 5. generácie. Vzájomná spolupráca prispeje k rozvoju špičkového inovatívneho prostredia na regionálnej aj národnej úrovni.

“Spoločnosť Huawei, globálny líder v oblasti informačných a komunikačných technológií, sa na Slovensku dlhodobo podieľa na rozvoji v tomto sektore. Huawei sa venuje nielen vývoju inovatívnych riešení a služieb, ale tiež sa zameriava na vzdelávanie a výchovu mladej generácie talentov v tejto oblasti. Sme naozaj potešení z partnerstva so Žilinskou univerzitou a z možnosti vzájomnej spolupráce v oblasti výskumu a vývoja. Veríme, že táto spolupráca bude prínosom pre obe strany, a že Huawei bude na Slovensku pokračovať v nadväzovaní ďalších partnerských vzťahov v tejto oblasti,“ uviedla Liang Yan, generálna manažérka Huawei Technologies (Slovak).

UNIZA otvorila vďaka vedeckému parku viaceré možnosti spolupráce


Žilinská univerzita vytvorila vybudovaním Univerzitného vedeckého parku prostredie na riešenie úloh aplikovaného výskumu v spolupráci so silnými technologickými partnermi. Aplikácia výsledkov smeruje okrem tradičných tém inteligentnej dopravy a výroby tiež do oblasti elektromobility, komunikačných sietí a analytického spracovania dát.  

„Kvalitný aplikovaný výskum je základnou úlohou Univerzitného vedeckého parku v rámci Žilinskej univerzity v Žiline. Spolupráca so špičkovou technologickou spoločnosťou je pozitívnym signálom pre smerovanie a aktivity vedeckého parku. Som presvedčený, že bude prínosná pre obidve strany.  Spoločnosť Huawei je považovaná v súčasnosti za svetového technologického lídra v oblasti telekomunikačných sietí LTE a informačno-komunikačných technológií.  Dôležité benefity spolupráce vidím najmä v aplikácií výsledkov výskumu v prospech zvyšovania bezpečnosti v doprave a integrovaných riešeniach pre koncept moderných miest slúžiacich svojim obyvateľom,“ uviedol riaditeľ Univerzitného vedeckého parku Michal Zábovský.

Huawei Technologies patrí medzi najvýznamnejšie spoločnosti v oblasti telekomunikácií a služieb zákazníkom. Spoločnosť momentálne na Slovensku zamestnáva 70 zamestnancov a vytvára predpoklady pre rozširovanie svojho pôsobenia. Univerzitný vedecký park je unikátne výskumné pracovisko orientujúce sa na vedecký prístup k riešeniu problémov aplikovaných v praxi. Ťažisko aktivít štyroch stabilných výskumných tímov smeruje do oblastí informačno-komunikačných technológií, inteligentných dopravných systémov, výrobných systémov a pokrokových materiálov a technológií.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: UNIZA