Peter Sagan spúšťa akadémiu, podporí mladé talenty a slovenskú cyklistiku


Foto: Peter Sagan spúšťa akadémiu, podporí mladé talenty a slovenskú cyklistiku Foto: ilustračné - cyclingweekly.co.uk
Dnes odprezentoval žilinský rodák a úradujúci majster sveta Peter Sagan v Bratislave svoj cyklistický projekt pod názvom CyS - Peter Sagan Academy. Ako uviedol na tlačovej konferencii, projekt zastreší jeho materský CyS Žilina. Cieľom v Peter Sagan Academy bude pomôcť mladým talentom a prispieť k rozvoju cyklistiky na Slovensku. Pôvodne chcel Sagan rozvíjať cyklistiku v menej rozvinutých krajinách, mediálne známy bol plán o akadémii v Jeruzaleme.

“Rozhodol som sa vrátiť do starých koreňov, na miesta, kde som vyrastal, a pomôcť deťom, ktoré vo mne vidia inpširáciu. Pripravili sme tak ďalší projekt, ktorý by pomohol rozvinúť slovenskú cyklistiku. Vďačím CyS Žilina za všetko, čo pre mňa urobil a chcem by som tú pomoc vrátiť. V deťoch, ktoré bicyklujú, sa vidím aj ja. Máme určitú myšlienku, ktorú sa pokúsime zrealizovať,” uviedol Sagan, ktorý zároveň predstavil dresy pre mladé talenty.

Pomôže aj materiálne, pridali sa sponzori

Sagan neposkytuje projektu len svoje meno, najúspešnejší slovenský cyklista pomôže aj materiálne. “Sponzori prispeli dvoma autami, ďalší zabezpečia oblečenie či fľašky pre deti. Základom je, aby nechýbal deťom materiál, aby mohli chodiť na preteky a nemuselo sa nič ‘látať’. Uvidíme, ako sa projekt rozbehne, vynasnažíme sa, aby im nechýbali finančné prostriedky. Postupnými krokmi chceme pomôcť cyklistike na Slovensku. Vieme, ako to funguje a je na čase s tým niečo spraviť,” doplnil jazdec tímu ProTeam Tinkoff



Petrovu snahu ocenil aj predseda CyS Žilina Milan Novosad. “Sme radi, že Peter chce podporiť mladých cyklistov a Cyklistický spolok Žilina, ktorý je desať rokov najlepší na Slovensku. Veď na MSR kadetov bolo prvých šesť jazdcov zo Žiliny a aktuálne máme z klubu troch pretekárov v sérii ProTour. Chceme ho posunúť ďalej, aby deti boli konkurencieschopné, aj vo svetovom merítku. V pláne máme približne do pol roka vytvoriť i mužský tím, v ktorom by mohli neskôr pretekári napredovať, predtým, ako pôjdu do zahraničných tímov. Ak to bude fungovať, tak sa možno ‘nabalia’ ďalší sponzori a vytvoríme na Slovensku ďalší tím,” uzavrel Novosad.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu