Za nenávistný inzerát o likvidácii migrantov dostal mladík 3 ročný podmienečný trest


Foto: Za nenávistný inzerát o likvidácii migrantov dostal mladík 3 ročný podmienečný trest
Mladý 19-ročný Dávid z okresu Čadca, ktorý ešte v auguste minulého roka zverejnil na internete inzerát s ponukou odmeny za postrieľanie migrantov, dnes uzavrel dohodu o vine a treste na Okresnom súde v Žiline. Na základe tejto skutočnosti mu súd vymeral podmienečný trojročný trest odňatia slobody s trojročným probačno-mediačným dohľadom. Mladík bude mať aj povinnosť podrobiť sa programu sociálneho výcviku.

Mladík sa zverejnením inzerátu dopustil hneď niekoľkých trestných činov. “Výroby extrémistických materiálov, rozširovania extrémistických materiálov, podnecovania k národnej, rasovej a etnickej nenávisti a za tieto trestné činy bol súdom právoplatne odsúdený. Trest bol uložený v rámci konania o dohode o vine a treste, kde som zohľadnil doterajší život obvineného. To znamená, že nebol doposiaľ súdom odsúdený,” uviedol pre TASR Marián Úkrop z Okresnej prokuratúry v Žiline.

Zverejnenie inzerátu nebolo jediným počinom

Ako k prípadu uviedla hovorkyňa KR PZ v Žiline Jana Balogová, obvinený mladík mal 19. augusta 2015 v dopoludňajších hodinách zverejniť na internetovom portáli Bazoš.sk inzerát. Jeho obsahom bola navonok ponuka práce - postrieľanie migrantov za odmenu. “K textu inzerátu mal pripojiť farebnú fotografiu účelového zariadenia v Gabčíkove, ako aj farebnú fotografiu početnej skupiny osôb, plaviacej sa na nafukovacom člne,” doplnila Balogová.

Ďalej mal obvinený na svojom profile na sociálnej sieti zverejniť video, na ktorom je zachytený pri výrobe extrémistického materiálu. Na tomto videu sa vyjadroval k situácii migrantov. “V týchto vyjadreniach verejne hanobil skupinu osôb pre ich príslušnosť k farbe pleti a pre ich náboženské vyznanie. Video verejne prezentoval, rozširoval a voľne sprístupňoval na sociálnej sieti,” uzavrela krajská policajná hovorkyňa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu