Vodiči by v tomto počasí mali byť ohľaduplnejší k chodcom. Nemusia ich zbytočne zamočiť


Foto: Vodiči by v tomto počasí mali byť ohľaduplnejší k chodcom. Nemusia ich zbytočne zamočiť Foto: ilustračné / pravda.sk

Pravidelne upozorňujeme na to, aby boli vodiči ohľaduplní voči ostatným účastníkom cestnej premávky, teraz však prichádzame s inou výzvou. Na chodcov a cyklistov musíme dbať stále a ak sa pohybujú po vozovke, mali by sme prispôsobiť jazdu tak, aby sme predišli nehodám. V tomto počasí, kedy je na cestách veľa snehu a vody by sme však mali toto pravidlo dodržiavať dvojnásobne.

Po chodníkoch a krajniciach sa presúvajú ľudia, ktorí často končia premočení práve vďaka neohľaduplným vodičom áut. Tí neprispôsobujú rýchlosť aktuálnej situácií na ceste, sú neohľaduplní, alebo sa chcú zabaviť.

Jazdu by mali vodiči v prvom rade prispôsobiť tak, aby veľkou rýchlosťou neprechádzali cez mláky a kopy snehu. Aj jazda obyčajnou tridsiatkou vie narobiť nepríjemnosti, ak auto prechádza po hlbokej vode, alebo topiacom sa snehu. Vždy sa stačí vžiť do pozície samotného chodca. Mať špinavé oblečenie, ak sa niekam chystáte nie je nič príjemné, horšie je však prechladnúť.


V zákone o cestnej premávke je uvedené, že vodič nesmie obťažovať ostatných účastníkov cestnej premávky rozstrekovaním kaluží. Ak by vás niekto oblial, môžete kontaktovať políciu, ktorá obviní šoféra. Budete ale musieť svedčiť na dopravnom inšpektoráte. Okrem pocitu spravodlivosti tým nič iné nedosiahnete. Bude vás to stáť energiu a čas. V prípade, že vám pri ošpliechaní autom vznikne škoda, jej náhradu si budete môcť uplatniť, ale až na súde.

Na obranu vodičov však treba povedať, že niekedy sa situácii, kedy oblejete chodca vyhnúť nedá. Napríklad, kaluž alebo chodcov zbadáte na poslednú chvíľu a v protismere ide druhé vozidlo, takže mláku nemôžete obísť. A prudko brzdiť je riskantné kvôli vozidlu idúcemu za vami.

Zo skúsenosti môžme povedať, že niekedy aj chodci, ktorí boli zašpinený autom, sa za volantom správajú rovnako. Mnohí vodiči vnímajú oblievanie chodcov aj ako zábavku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu