Dnes nenastúpilo do práce 175 sestier v žilinskej nemocnici, sú pacienti v ohrození?


Foto: Dnes nenastúpilo do práce 175 sestier v žilinskej nemocnici, sú pacienti v ohrození?

“Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) a niektoré jednotky intenzívnej starostlivosti v žilinskej fakultnej nemocnici nie sú personálne správne zabezpečené. Znamená to, že nie sú pre pacientov dostatočne bezpečné,” zhodnotila predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Na OAIM majú údajne jedného pacienta a je tam jedna zdravotná sestra. Personálny normatív nastavený podľa lôžok aj bez počtu obsadených určuje, že na oddelení musia byť 4 sestry. Novorodenecká jednotka intenzívnej starostlivosti je údajne od piatku zatvorená, na neurochirurgickej JIS-ke je veľa pacientov, ale sestry sú len dve.

”Činnosť oddelenia je zabezpečená vďaka spolupráci s nemocnicami v Dolnom Kubíne a Trstenej,” uviedol riaditeľ žilinskej nemocnice Ivan Mačuga.

Podľa hovorkyne FNsP v Žiline Viery Jurčiovej uzatvorila žilinská nemocnica počas januára pracovné zmluvy s 20 novými sestrami a od 1. februára nastúpia ďalšie. Šéfka odborov sestier zdôraznila, že odchodom takmer tretiny sestier prestáva byť žilinská nemocnica plne funkčná.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu