Čo robiť, ak potrebujete ísť do nemocnice a nepošlú vám sanitku? Michal viezol pacienta sám


Foto: Čo robiť, ak potrebujete ísť do nemocnice a nepošlú vám sanitku? Michal viezol pacienta sám Foto: ilustračné

Možno ste už niekedy zažili situáciu, kedy ste potrebovali previezť pacienta vo vážnom stave do nemocnice a z tiesňovej linky vám odmietli poslať záchrannú službu. Mnoho žilinčanov už má podobnú skúsenosť a namiesto pomoci s urýchlenou prepravou do nemocnice museli zvoliť individuálnu rýchlu jazdu a dúfať, že prídu včas.

Čitateľ Michal zažil niečo také včera, 29.januára, kedy jeho kamarát nemohol dýchať a ako sám uviedol, nebol ďaleko od anafylaktického šoku. Ide o závažnú, rýchlo nastupujúcu alergickú reakciu, ktorá môže spôsobiť aj smrť.

“Sanitku mu nechceli poslať, pretože bol schopný individuálneho prevozu,” hovorí Michal, ktorý sa rozhodol, že ho do nemocnice urýchlene dopraví.

“Chcem veľmi pekne poďakovať žilinským vodičom, čo sa nachádzali na estakáde smerom do nemocnice, že boli veľmi ohľaduplní, že ma neblokovali a že každému došlo, že auto, ktoré letí na výstražných, bliká a trúbi - že letí do nemocnice,” napísal na stránku dopravného servisu na Facebooku.


Čo na to polícia, ak sa ponáhľate do nemocnice?

V mnohých prípadoch dostali vodiči pokutu, keď sa ponáhľali do nemocnice a porušili pritom dopravné predpisy. Porušovať predpisy môžete, nemali by ste ale nikoho ohroziť.

Z právneho hľadiska je pokuta uložená za spáchaný priestupok a nie za porušenie dopravného predpisu. Vo väčšine prípadov je však porušenie predpisov priestupkom, ale vo výnimočných prípadoch nemusí byť priestupkom. Medzi takéto prípady môžu patriť aj okolnosti, kedy sa zachraňuje zdravie, alebo život človeka.

“V prípade takejto záchrany je samozrejme každý povinný využiť prioritne rýchlu záchrannú službu, ktorá má právo prednostnej jazdy. Ak toto nie je možné, ide o výnimočnú okolnosť, ktorá vylučuje protiprávnosť konania vodičov pri prevoze do nemocnice,” uviedol pre TV Markíza právnik JUDr. Peter Chrašč.

Polícia by to mala vyhodnocovať podľa právnika citlivo. Navyše ak má vodič k dispozícií lekársku správu z nemocnice a vie jasne preukázať, že jeho konanie bolo oprávnené.

Policajný viceprezident Ľubomír Ábel odporúča všetkým policajtom, aby v podobných situáciach vyšli v ústrety vodičom a prípadne, ak je to v ich možnostiach, aby takéto auto sprevádzali.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu