Prebieha výmena starého verejného osvetlenia, nové LED lampy umožňujú regulovať intenzitu


Foto: Prebieha výmena starého verejného osvetlenia, nové LED lampy umožňujú regulovať intenzitu

Čitateľ Michal nás upozornil na prebiehajúcu modernizáciu verejného osvetlenia. Práce sa začali na sídlisku Vlčince, na ulici Matice Slovenskej.

Mesto Žilina na základe nenávratného finančného príspevku v rámci Operačného programu konkurencieschopnosť a hospodársky rast zmodernizuje ďalšie vybrané časti verejného osvetlenia v meste Žilina, ktoré by malo byť dokončené v prvej polovici roka 2016.

Celkové oprávnené výdavky projektu budú vo výške takmer 750 000 EUR. 

Svietidlá s priemerným vekom nad 25 rokov už nevyhovujú súčasným požiadavkám na svetelno-technické parametre verejného osvetlenia a preto ich mesto vymení.  V existujúcej sústave verejného osvetlenia sa vymení 855 kusov starých svietidiel za spoľahlivé LED svietidlá s vysokou účinnosťou. 


V novej sústave verejného osvetlenia bude možné riadiť dobu prevádzky aj intenzitu osvetlenia vo vybratej dobe. Projekt rekonštrukcie ovplyvní šetrenie energiou ako i šetrenie finančných prostriedkov. 

Verejné osvetlenie sa vymení na nasledujúcich uliciach: P. O. Hviezdoslava, Kálov, Hálkova, Predmestská, Košická, 1. mája, Vojtecha Spanyola, Tajovského, Alexandra Rudnaya, Komenského, Hlinská, Obvodová, Centrálna, Pod hájom, Na Veľký Diel, Vysokoškolákov, Matice slovenskej, Obchodná, Sv. Cyrila a Metoda, Mateja Bela, Hôrecká cesta, Juraja Závodského a Závodská cesta.

Dĺžka riešených komunikácii je 21 km.

Nové osvetlenie má studené biele svetlo, čo je naproti starému - oranžovému pre mnohých vodičov veľká zmena. Ako uviedol čitateľ Michal, jemu svetlo mierne prekáža na oči, ale nakoniec sám dodal, že je to len o zvyku. Vďaka tejto teplote svetla získajú vodiči v uliciach lepší prehľad o situácií na ceste, nakoľko pri bielej studenej farbe je lepšia viditeľnosť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu