Školské jedálne čaká zásadná zmena. Na stôl dostanú nové recepty, viac zeleniny a ovocia


Foto: Školské jedálne čaká zásadná zmena. Na stôl dostanú nové recepty, viac zeleniny a ovocia Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

V školských jedálňach sa pripravuje zásadná zmena. Pribudnú nové receptúry, ktoré prinesú nielen chutnejšie pokrmy, ale aj väčší podiel čerstvej zeleniny a ovocia. Zároveň sa zníži aj obsah cukru v nápojoch. Vyplýva to z revízie Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Ide o záväzný dokument, ktorým sa pri príprave jedál riadia školské jedálne. Ministerstvo o tom informovalo na svojej webovej stránke.

„Naším cieľom je zabezpečiť, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov je kľúčové pre zdravý vývin detí. Nové receptúry, ktoré budú obsahovať viac čerstvej zeleniny a ovocia, pomôžu nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky,“ vyhlásil minister školstva Tomáš Drucker.

Ministerstvo školstva sa snaží zabezpečiť energeticky a nutrične vyvážené pokrmy, ktoré budú predovšetkým bez pridaného cukru. V školských jedálňach by sa malo po novom používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, no obmedziť chcú prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov. Snahou je aj zvýšenie množstva kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia. 

Žiaci sa budú o zdravom stravovaní aj učiť

Nové receptúry tak prinesú rozmanitosť do jedálneho lístka a zvýšia kvalitu podávaných jedál. Tím odborníkov sa zameral aj na zlepšenie chuťovej stránky, používanie čerstvých surovín a väčšiu variabilitu pri príprave. Revízia školského stravovania má tiež prispieť k rozvoju kultúry zdravého stravovania. Žiaci sa budú učiť odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na organizmus, ako výber potravín ovplyvňuje zdravie a svet okolo nás.

„Nové princípy sú vypracované v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie v oblasti reformulácie cukru, soli a tukov. Dodržiavanie uvedených princípov, ako aj kontrola ich dodržiavania je mimoriadne dôležitá pre zdravý vývin detí a mládeže v súvislosti so školským stravovaním. Odporúčam implementáciu nových receptúr a revízie v praxi,“ uviedla hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže Jana Hamade.

Kľúčové zmeny v školskom stravovaní (Revízia 2024):
  • zavedenie nových receptúr,
  • úprava pôvodných receptúr,
  • zvýšenie kvality používaných surovín,
  • zníženie obsahu soli a prídavných látok,
  • zlepšenie chuťovej stránky jedál,
  • zníženie obsahu cukru v nápojoch,
  • používanie čerstvých surovín,
  • podávanie čistej pitnej vody,
  • obmedzenie mäkkých mäsových výrobkov, údenín a vyprážaných pokrmov,
  • zjednodušenie metodických usmernení pre prípravu jedál,
  • väčšia flexibilita pri príprave stravy: viac ovocia, zeleniny, byliniek a rôzne možnosti voľby jedál.
Revízia školského stravovania predstavuje významný krok k zabezpečeniu kvalitnejšieho a zdravšieho stravovania pre žiakov, podporujúc nielen ich zdravie, ale aj udržateľnosť a kvalitu školského obeda.