Zdravotne postihnutí dostanú v Žiline sociálny taxík


Foto: Zdravotne postihnutí dostanú v Žiline sociálny taxík Foto: ilustračné
Mesto Žilina informovalo o skutočnosti, že pre zdravotne postihnutých ľudí obstaralo špeciálne upravené osobné auto s kotvením a hydraulickou plošinou. Už od začiatku roka tak spustilo prepravnú službu pre ľudí, ktorí majú ťažké zdravotné postihnutie alebo obmedzenú schopnosť pohybu. “Obstarali sme špeciálne upravené osobné auto s kotvením a hydraulickou plošinou. Myslím si, že bude plne vyťažené, pretože bude fungovať ako sociálny taxík. A voziť ľudí, ktorí sú či už ťažko postihnutí alebo ktorí majú problém s pohybom,” uviedol pre TASR primátor Žiliny Igor Choma.

Novinkou pre znevýhodnených občanov bude v tomto roku aj Denný stacionár na Námestí Janka Borodáča na sídlisku Vlčince. “Bude určený pre ľudí, odkázaných na pomoc inej osoby a na sociálnu službu v zariadení len na určitý čas počas pracovného dňa. Čiže, taká škôlka pre seniorov. Je to štandardná vec, ktorá vo svete funguje, preto ju chceme zaviesť. Zdá sa, že o takúto službu bude veľký záujem,” doplnil žilinský primátor.

Mesačne viac ako 18 tisíc obedov

Mesto Žilina poskytuje občanom aj opatrovateľskú službu v domácom prostredí, v minulom roku ju využilo 138 ľudí a donášku stravy do domácnosti využilo 374 ľudí. V rámci mesta fungujú na výdaj stravy jedálne na Námestí Janka Borodáča, Lichardovej ulici a výdajne v Denných centrách na Ulici Andreja Kmeťa a v Strážove. “Priemerný mesačný počet vydaných obedov bol 18.734. Je to naozaj obrovské číslo. Musím povedať, že nám jedálne praskajú vo švíkoch. Ale sťažnosti na kvalitu jedál sú minimálne,” uzavrel pre TASR Choma.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TASR