Most na ceste popod Strečno uzavrú na pol roka


Foto: Most na ceste popod Strečno uzavrú na pol roka

Poškodený most na ceste I/18 na hlavnom ťahu medzi Žilinou a Martinom sa cestári chystajú úplne uzavrieť a začať opravovať koncom mája. Most by mal byť neprejazdný až do decembra, obchádzková trasa povedie po cestách III. triedy smerom na obec Stráňavy.

„Most bude uzatvorený po úprave obchádzkovej trasy, predpokladaný termín je posledný májový týždeň. S úpravou obchádzkovej trasy začneme bezodkladne po ukončení procesu verejného obstarávania na výber zhotoviteľa stavebných prác, predpokladáme, že posledný aprílový týždeň,“ uviedol pre agentúru SITA žilinský námestník pre správu a prevádzku ciest Slovenskej správy ciest Marián Pikuliak.

Veronika Hoštáková z dopravného inšpektorátu upozornila, že počas uzatvorenia mosta sa vodiči budú musieť v tomto úseku pripraviť na spomalenie dopravy, „lebo aj pri vybudovaní obchádzkovej trasy tam bude nižšia rýchlosť ako na ceste I/18”. Polícia bude v prípade potreby riadiť dopravu, dodala.

Most za Žilinou v smere na Martin bol už čiastočne opravovaný v roku 2012. Vtedy ho uzatvorili len v jednom smere a obchádzková trasa po úzkej ceste smerom na obec Stráňavy robila problémy najmä nákladnej doprave.

„V roku 2012 sme boli nútení pustiť cez túto obchádzkovú trasu jeden smer a mali sme veľmi veľké problémy so zjazdnosťou v tomto úseku, pretože technický stav tejto cesty nestačí na prenesenie dopravy, ktorá je na ceste I/18. Čiže my potrebujeme ešte pred samotnou opravou mostného objektu vykonať zosilnenie tej obchádzkovej trasy. Až po zlepšení parametrov obchádzkovej trasy most zatvoríme a začneme s jeho opravou,“ povedal Pikuliak a ďalej uviedol, že podľa projektového návrhu by spevnenie či rozšírenie obchádzkovej cesty malo trvať asi jeden mesiac a samotná oprava mostného objektu šesť až sedem mesiacov.

„Potrebujeme začať s opravou čo najskôr, aby sme mohli už pred zimným obdobím dopravu vrátiť z obchádzkovej trasy na cestu I/18, lebo tá obchádzková trasa, aj keď sa zosilní, ale počas zimného obdobia by bolo veľmi problematické udržať tam plynulosť dopravy,“ dodal Pikuliak.

Zdroj: aktuality.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu