Mesto osvetľuje a zvýrazňuje nebezpečné priechody pre chodcov


Foto: Mesto osvetľuje a zvýrazňuje nebezpečné priechody pre chodcov
Mesto Žilina pokračuje v postupnom obnovovaní priechodov pre chodcov, ktoré boli vyhodnotené ako kritické najmä z hľadiska bezpečnosti. Obnova spočíva v inštalácii primeraného osvetlenia a farebného zvýraznenia priechodu pre chodcov, aby vodiči jasne videli priechod aj chodcov.

V rámci neustále sa zvyšujúceho nebezpečenstva na cestách, ktoré pramení z enormného nárastu motorizácie, je nevyhnutné dbať na bezpečnosť tých najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, ktorými sú chodci. Preto mesto Žilina pristúpilo k obnove ďalších priechodov pre chodcov, ktoré sú z pohľadu nehodovosti vyhodnotené ako kritické.

Spolu obnovených 5 lokalít


Ide o dve lokality na Rosinskej ulici, po jednej na Hlinskej ulici, na ulici Kálov a v Považskom Chlmci. Na týchto priechodoch pre chodcov v minulosti došlo k viacerým dopravným nehodám s účasťou chodca. Obnova týchto priechodov spočíva v inštalovaní primeraného osvetlenia a farebného zvýraznenia tohto priechodu tak, aby vodič jasne videl, aká situácia na priechode pre chodcov je. Na nasvietenie boli použité asymetrické svietidlá Siteco SR100 s halogenidovou výbojkou 150W, ktoré kontrastne osvetľujú chodca na priechode a neoslňujú vodiča. Náklady spojené na takto vybavené priechody sú vo výške približne 5 500 eur, podľa šírky komunikácie.

Mesto bude pokračovať s obnovou priechodov pre chodcov aj v ďalších lokalitách, aby sa zvýšila bezpečnosť chodcov a predchádzalo sa dopravným nehodám.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina