FOTO: Liptovská bryndza mala cez víkend sviatok. Stále čaká na udelenie ochrannej známky


FOTO: Liptovská bryndza mala cez víkend sviatok. Stále čaká na udelenie ochrannej známky
Galéria: 5 fotiek
Foto: ilustračné - pixabay

V čom je Liptovská bryndza unikátna? Ide o nepasterizovaný výrobok vyrobený iba zo 100-percentného ovčieho mlieka. Ovečky sa pritom pasú na lúkach a pasienkoch výlučne v liptovskom regióne. V súčasnosti táto pochúťka stále čaká na zápis chráneného označenia pôvodu.

V meste Liptovský Mikuláš jej koncom mája urobili aj oslavu. Sviatkom Liptovskej bryndze otvorili salašnícku sezónu v blízkom Bobrovci, kde zároveň odomkli lúky a pasienky. Návštevníci si tak mohli pochutnávať na tradičných ovčiarskych špecialitách z bryndze, ale aj jahňaciny či baraniny. 

„Syrové špeciality, salašnícke tradície a typické remeslá spojené s ovčiarstvom sa v októbri stretnú aj v centre nášho mesta, aby vzdali hold pravej Liptovskej bryndzi,“ uvádza samospráva na sociálnej sieti s tým, že populárnou formou pripomenú tieto tradície širokej verejnosti.



Mesto pri organizácii podujatia spojilo sily s občianskym združením Bačova cesta, ktoré má zároveň na svedomí prípavu žiadosti o udelenie ochrannej známky pre liptovskú bryndzu. Tú už v minulosti získala v roku 1967, z registrov ju však zmazali v roku 2004.

O jej opätovnom nadobudnutí rozhoduje Svetová organizácia duševného vlastníctva. 

Podporte nezávislé spravodajstvo a získajte web bez reklám.

Podporiť

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac: