Na sídlisku Vlčince vyrastie ovocný sad s rozlohou 1800 m2. Projekt sa začína rozbiehať


Foto: Na sídlisku Vlčince vyrastie ovocný sad s rozlohou 1800 m2. Projekt sa začína rozbiehať
Galéria: 5 fotiek
Foto: Iveta Martinková

Na sídlisku Vlčince by podľa plánov poslankyne Ivety Martinkovej mohol vyrásť ovocný sad. Podľa jej slov sa na Dobšinského ulici nachádza asfaltová plocha, ktorá v súčasnosti nemá žiadne využitie. Preto prišiel nápad, ako vymeniť rozpadnutý asfalt za zeleň. Konkrétne za ovocné stromy. Súčasťou príprav je aj prieskum, ktorý bol vykonaný v pondelok 14.decembra. 

“Počas prieskumu sme narazili na asfalt, aj betón. Hrúbka tejto plochy je menej ako 15 centimetrov, potom je už len hlina,” uviedla poslankyňa Iveta Martinková, ktorá sa prieskumu zúčastnila osobne.

Neskôr sa počíta s využitím ťažkej techniky, ktorá odstráni asfalt a betónové panely, následne sa môže začať s terénnymi úpravami. Vysadiť by sa mali stromy ako čerešňa, hruška, orech ale aj dula, mišpula, drieň, moruša a ďalšie. Z rozpočtu mesta bolo na realizačný projekt vyčlenených 6 000 eur. Na realizáciu stavby v budúcom roku mesto vyhradilo 50 000 eur. 

“Momentálne sa pracuje na realizačnom projekte, na ktorý nadviaže stavba,” dodala poslankyňa.



 

Sad by mal mať rozlohu viac ako 1800 metrov štvorcových a primátor mesta ho označil za pilotný projekt revitalizácie zanedbaných priestorov na sídliskách. Vďaka revitalizácií vznikne nový priestor určený nielen pre oddych a budú ho môcť využívať všetci obyvatelia sídliska. Poslankyňa chce malé stromy chrániť plotom, kým nenarastú do dostatočnej veľkosti. Sad bude mať navyše aj vysokú edukatívnu hodnotu. Žiaci zo škôl sa tam budú v rámci pestovateľských prác môcť realizovať.

“Táto plocha bola vybudovaná na nástupy iskier, pionierov a szmákov pri sľuboch, ale dnes sa nevyužíva na nič a takéto nahradenie asfaltu za ovocný sad ma naozaj potešilo” hovorí jeden z obyvateľov Vlčiniec.

Pri silných dažďoch sú pivnice na Dobšinského ulici často zatopené vodou. Poslankyňa hovorí, že aj tento problém by mohol byť vďaka sadu eliminovaný ak nie úplne odstránený. Celý projekt podporuje aj samotný primátor mesta.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu