Výplne na vrásky - aké sú nové trendy?


Foto: Výplne na vrásky - aké sú nové trendy? Foto: Dušan Křístek pre Madam EVA

MUDr. Mária Petrášová:
„Záujem o zákroky estetickej medicíny narastá. Môžu mať ale svoje riziká...“

Medzi najpopulárnejšie omladzovacie metódy patrí aplikácia tzv. výplňových implantátov. V dávnych dobách sa na tieto účely využívala slonovina, drahé kovy či parafín. Posledných desať rokov hrá prím pri modelovaní tváre kyselina hyalurónová. O pozitívach a negatívach tohto typu výplní zameraných na odstraňovanie vrások sme sa zhovárali s MUDr. Máriou Petrášovou zo žilinskej kliniky estetickej medicíny DermaPoint.

Vrásky a nedostatky na pokožke možno odstrániť tzv. výplňovými implantátmi. Používa sa kolagén, tukové bunky, syntetické materiály. O Vás je známe, že preferujete použitie kyseliny hyalurónovej, prečo?

Patrí k najbezpečnejším a plne vstrebateľným kožným výplniam. Ide o látku, ktorá je prirodzene obsiahnutá vo všetkých živých organizmoch, je vlastná aj nášmu telu. Navyše materiál, ktorý používame na našej klinike nie je extrahovaný zo zvieracích zdrojov. Výhodou prípravku je aj to, že nie sú potrebné žiadne kožné testy pred podaním.

Čo všetko viete zlepšiť kyselinou hyalurónovou?

Kyselina hyalurónová sa používa najmä modelovanie tváre. Vieme vyplniť vrásky, nadvihnúť kontúry líc a kožu nad obočím, napodobniť operáciu viečok, vymodelovať stred tváre, kde nám najviac ubúda tuk, upraviť zlomený či zdeformovaný nos, zjemniť zostarnutú pokožku na rukách. Veľmi dobrý efekt vidieť i pri vyhladzovaní hlbokej ryhy medzi spodnou perou a vystupujúcou bradou. Pichám ju aj pri poúrazových jazvách, ktoré treba výplni a vyrovnať do úrovne okolia. Okrem toho, že dokáže spraviť veľa pri omladzovaní, má aj revitalizačný efekt na kožu. Z dlhodobého hľadiska stimuluje organizmus, aby tvoril nový dočasný kolagén. Jednoduchšie povedané čím častejšie si ju dáte pichať, tým menej jej neskôr budete na vypĺňanie vrások potrebovať. My sme si tento efekt všimli dokonca skôr, ako boli publikované klinické štúdie. Klientke som napríklad na začiatku pichala do vrásky 3 ml materiálu, po dvoch rokoch jej už stačia len dva. Omladzovacie zákroky použitím kyseliny hyalúronovej sú minimálne invazívne, majú okamžitý efekt, málo vedľajších účinkov, preto sú z roka na rok žiadanejšie. Donedávna sa považovali za maximálne bezpečné.



Donedávna? Znamená to, že teraz je spojené podávanie kyseliny hyalurónovej s nejakými rizikami?

Áno, za určitých okolností, ktoré ovplyvňuje kvalita materiálu a odbornosť toho, kto výplň aplikuje. Keďže ide o úspešnú metódu, na trhu pribúdajú firmy, ktoré z nej chcú čo najviac profitovať. V Európe sa na trhu ponúka približne stovka rôznych značiek. Naproti tomu v Amerike sú povolené len tri značky. To o niečom hovorí. Kvalita výplní môže byť diametrálne odlišná. Trh je neprehľadný, lekári sa v ponúkaných produktoch čoraz menej orientujú. Ide o pomerne jednoduchú techniku, ktorá má viditeľný výsledok, nevyžaduje si hospitalizáciu, drahé vybavenie a čas. Preto čoraz väčšmi láka lekárov z iných oblastí – v snahe zarobiť rýchlo peniaze s pomerne malou zodpovednosťou. Navyše, kvalitné  výplne sú drahé, preto trh tlačí ceny nadol, čo sa odráža na ich kvalite. Niektorí lekári využívajú produkty menej známych a hodnoverných firiem, z krajín, kde sa nevyžadujú až také prísne povolenia. Jedno je druhotriedny materiál, iná nevhodné použitie výplne alebo aplikácia nesprávneho množstva. Dozvedám sa, že ženy si kyselinu dávajú pichať v kozmetických salónoch, lebo je to oveľa lacnejšie. To je absolútne nezodpovedné! Ak ten, kto robí zákrok, nie je odborník, do tela vám môže zaniesť nebezpečnú infekciu. A keď sa dostane až ku kosti, môže spôsobiť osteomyelitídu s vážnymi komplikáciami.

Aké  iné komplikácie môžu nastať?

Ak sa použije nekvalitný materiál a aplikuje ho navyše neodborník, okrem oslepnutia môže hroziť aj embolizácia, upchatie ciev v ošetrovanej oblasti, a následne nekrotizácia, odumretie tkaniva. Ak sa materiál pichne len povrchovo, najčastejšie v oblasti pod očami, začne modrá farba, ktorá je pre túto látku charakteristická, presvitať cez kožu. Vyzerá to, ako by ste mali pod očami tmavé vačky. Niektoré výplne  sa totiž musia pichnúť až na okostnicu, nie do strednej vrstvy kože alebo pod povrch. Na to si lekár, ktorý nemá školenie a dostatočné skúsenosti, netrúfne, lebo nechce riskovať. Za veľké faux pas pokladám aj to, keď je aplikované esteticky nadmerné množstvo. Najtypickejším príkladom sú kačacie pery, alebo veľmi veľké lícne kosti a samozrejme vačky pod očami.

Čo by ešte mal vedieť klient pred týmto zákrokom?

Treba si uvedomiť, že určité komplikácie môžu nastať, aj keď zákrok vykonáva skúsený lekár. Avšak odborník, ktorý absolvoval školenia a má bohatú prax, vie oveľa lepšie reagovať na akúkoľvek rizikovú situáciu ako ten, kto do mesiaca pichne dve výplne, nemá príslušné vzdelanie a nepoužíva kvalitné a overené materiály. Nehovoriac o šarlatánoch, ktorí nemajú ani potuchy, čo robiť, ak niečo nevyjde . Žiaľ, naša legislatíva nie je dostatočne upravená. Čo nie je zakázané, to je dovolené... Preto, ak máte po aplikácii kyseliny hyalurónovej v kozmetickom salóne čo i len malú pochybnosť, navštívte radšej lekára - špecialistu. Vždy je lepšie prísť zbytočne ako neskoro. Vyberajte si produkty renomovaných firiem, nedajte sa nahovoriť na lacné. Žiadajte od toho, kto vám výplň aplikuje doklad o názve a pôvode materiálu. A najmä, tento doklad nezahoďte. Často sa nám stáva, že klientka príde s komplikáciou, ale nevie presne povedať, aký výplňový materiál má pichnutý. Ak sa do rovnakého miesta aplikuje produkt inej firmy, môže to spôsobiť problémy – aj keď ide o nepermanentnú výplň. Zákroku sa tiež vyhnite, ak máte autoimunitné ochorenie, ste práve chorí alebo máte oslabenú imunitu. A tiež ak viete, že máte na túto látku alergiu. V takom prípade si môžete vybrať iné omladzovacie metódy, napríklad ošetrenia pulzným svetlom alebo laserom.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok