Kto získa atraktívnu žilinskú 20-kilowattovú frekvenciu pre rozhlasové vysielanie?


Foto: Kto získa atraktívnu žilinskú 20-kilowattovú frekvenciu pre rozhlasové vysielanie?
Až sedem rádií má v jesennom výberovom konaní záujem o výkonný kmitočet 94,5 Žilina. Atraktívnu frekvenciu pridelí Rada pre vysielanie a retransmisiu, ktorá už stihla vypočuť všetkých kandidátov. Frekvencia zostala voľná po ukončení vysielania Rádia Sever, záujem o ňu má aj verejnoprávna spoločnosť RTVS. Dôvodom je fakt, že ide o tzv. “ženevskú frekvenciu”, na ktorej je možné vysielať s vysokým výkonom.

Záujem o silnú frekvenciu má Anténa Rock aj Rocková republika


Jedným zo záujemcov je aj spoločnosť GES Slovakia, tá prevádzkuje stanicu Anténa Rock. Stanica by podľa slov splnomocneného zástupcu v prípade získania frekvencia začala vysielať už do 6 mesiacov. Navyše by nevyužité frekvencie vo viacerých mestách vrátila. Po prepočítaní by GES Slovakia vrátil pridelené frekvencie v Žiline (98,7 MHz), Martine (98,7 MHz) a Čadci (98,1 MHz). „Prenechali by sme ich regionálnym rádiám, pre ktoré sú ekonomicky prístupnejšie,“ uviedol pre portál mediálne.sk splnomocnený zástupca Antény Rock Andrej Kratochvíl.

Aj ďalší zo záujemcov má v názve rock - ide o Rockovú republiku. Rádio by podľa medializovaných informácií vyčlenilo na dobudovanie siete 1,2 milióna eur. „Každé rádio, ktoré chce pôsobiť multiregionálne, má aspoň jednu ženevskú frekvenciu,“ spresnil pre mediálne.sk spolumajiteľ Rockovej republiky Martin Lengyel. „Žilinská frekvencia by nám pomohla k tomu, aby sme v regióne mohli osloviť až 250-tisíc poslucháčov,“ dodal pre mediálne.sk druhý z akcionárov Roman Masár.

Záujem je aj zo strany RTVS


V prípade výhry verejnoprávnej RTVS by frekvencia poslúžila pre Rádio_FM. Tomu naposledy pridelili frekvenciu pred 8 rokmi. „V tomto prípade sa tu cítime oprávnene. Má to pre nás programový efekt z hľadiska pokrytia, ale aj ekonomický zmysel,“ poznamenal pre mediálne.sk generálny riaditeľ Václav Mika. Aj RTVS by v prípade pridelenia vrátila frekvencie 91,8 MHz Martin a 91,9 MHz Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu