Kruhový objazd pri Celulózke by mali začať stavať už na budúci rok


Foto: Kruhový objazd pri Celulózke by mali začať stavať už na budúci rok
Galéria: 4 fotky

K zlepšeniu dopravnej situácie pri Celulózke a na Rosinskej ceste aj v smere do Trnového by malo prispieť vybudovanie kruhového objazdu. Projektová dokumentácia s názvom Celulózka, Trnové, križovatka Rosinky rieši kruhovú križovatku, ktorá by sa mala nachádzať v mieste tej súčasnej, pri bývalej Maríne a predajni autodielov a odbočovací pruh do mestskej časti Trnové. V mieste sa spájajú dve veľmi frekventované cesty.

Po vybudovaní objazdu sa cesta stane oficiálne cestou III.triedy. Predtým ju však čakajú veľké úpravy. Má byť opravená staticky aj šírkovo. Súčasťou kruhovej križovatky bude tiež pripojenie smerom k parkovisku pred Vodným dielom a jeden samostatný výjazd k výstavbe na konci Celulózky pod Vlčincami. Počíta sa aj s vybudovaním odbočovacieho pruhu kúsok ďalej, smerom na Trnové.

Momentálna situácia nie je priaznivá, nakoľko autá smerujúce z Vlčiniec do Trnového sa musia otáčať v križovatke o 180 stupňov, pričom prechádzajú do protismeru. Podľa nových pravidiel by takto idúce vozidlá museli absolvovať prejazd kruhovým objazdom a následne by sa vrátili a odbočili do Trnového cez vyhradený pruh. Bezpečnejší prejazd by tak bol umožnený aj vozidlám idúcim od Šibeníc, z Martina. Tu najčastejšie premávajú kamióny, ale aj autobusy, ktoré mávajú často problém vyjsť na hlavnú cestu. V mieste je evidovaných niekoľko dopravných nehôd.

Časť zaplatí Žilinský samosprávny kraj a časť bude spolufinancovať mesto Žilina. Rekonštrukciu križovatky bude realizovať samosprávny kraj, ako vlastník ciest III/01889 a III/01890.


Práce by mali začať už budúci rok.

“Je to veľmi nutné urobiť, nakoľko tento smer z Vlčiniec a napojenie na Trnové je veľmi nebezpečné. Neprejde týždeň, aby tam nebola nejaká nehoda. Najviac ohrození sú práve cyklisti a veľa vecí sa touto investíciou vyrieši. Pripájanie z Trnového na Vlčince je veľký problém, ale táto križovatka, pokiaľ sa ešte zmení organizácia dopravy, veľmi pomôže občanom – aj Trnového, aj Rosiniek, aj Vlčiniec,” povedal poslanec Jozef Juriš.

Predpokladané náklady na stavebné práce sú 405 733 eur bez DPH.

- ŽSK - 250 646 eur bez DPH
Mesto Žilina - 130 603 eur bez DPH
- vlastníci vedení v styku s cestou - 24 482 eur bez DPH




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu