RegioJet pravdepodobne skončí na vlakovej linke Bratislava - Žilina - Košice


Foto: RegioJet pravdepodobne skončí na vlakovej linke Bratislava - Žilina - Košice Foto: ilustračné

Súkromný dopravca RegioJet zo skupiny Student Agency uviedol prostredníctvom svojho majiteľa Radima Jančuru, že je pripravený stiahnuť svoje vlaky z hlavnej trasy Bratislava - Žilina - Košice. Dôvodom je podľa neho krížové dotovanie stratových vlakov štátneho dopravcu. Takúto konkurenciu považuje Jančura za nekalú a je pripravený z trasy odísť. “Ak minister dopravy Ján Počiatek behom niekoľkých dní nevyrieši prevádzku stratových vlakov IC vlakov Železničnej spoločnosti, odídeme z vlakovej linky Bratislava - Žilina - Košice už v polovici decembra 2015, ” povedal pre agentúru SITA Jančura.

Rozhodnúť môže minister Počiatek

Jazdenie pod náklady podľa Jančuru prebieha s tichým súhlasom šéfa rezortu dopravy, ktorý nechal štátom vlastnenú Železničnú spoločnosť konať protizákonne. Štátny dopravca podľa informácií, ktoré uviedol majiteľ RegioJetu, nemá žiadne iné príjmy ako tie, ktoré vznikajú z liniek dotovaných štátom. Z toho vyplýva, že aj štátne IC vlaky sa krížovo platia dotáciami z iných liniek. “Je to nezákonné a striktne to zakazuje európska a aj slovenská legislatíva,” uviedol pre SITA Jančura.  

RegioJet upozornil aj na fakt, že IC vlaky prevádzkované štátnym dopravcom boli stratové aj pred príchodom RegioJetu. Zníženie cien lístkov a možnosť vrátiť cestovné odštartovalo na hlavnej trase Bratislava - Žilina - Košice cenovú vojnu. V tej však súkromný dopravca ťahá za kratší koniec. “Nemôžeme úspešne podnikať v prostredí, kde nie sú rešpektované zákony a štátom vlastnený dopravca robí s podporou štátu všetko preto, aby nás z trhu vyštval,” dodal pre agentúru SITA sklamaný majiteľ RegioJetu.

Zaujímavosťou je aj fakt, že RegioJet prevádzkuje dotovanú linku medzi Bratislavou a Komárnom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu