Škoda za viac ako 47 000 eur! Firma zo žilinského regiónu mala falošné doklady na nákup nafty


Foto: Škoda za viac ako 47 000 eur! Firma zo žilinského regiónu mala falošné doklady na nákup nafty Foto: ilustračné

Spoločnosť zo žilinského regiónu mala k pohonným hmotám určeným do nákladných vozidiel vo výdavkoch zaúčtované údaje z falošných dokladov.

Štát by za dva roky na neodvedenej spotrebnej dani prišiel o takmer 47 000 eur. Čoraz častejšie sa pri kontrolách účtovníctva žilinskí colníci stretávajú s obchádzaním predpisov spojených s pohonnými hmotami. Pritom najväčšie úniky vyčísľujú práve u firiem podnikajúcich v nákladnej automobilovej doprave.

Príkladom je spoločnosť zo žilinského regiónu, v evidenciách ktorej nenašli ani jeden pravý doklad za nákup nafty. Za obdobie dvoch rokov mala odobrať 120 704 litrov tejto suroviny a podľa falošných bločkov zaplatiť 167 864 eur. Podľa zistení colníkov firma skutočne nenakúpila ani 9% z uvedeného množstva. Doklady od reálne odobratej nafty sa v jej účtovníctve vôbec neobjavili. Kontrolovaná osoba sa k falošným pokladničným bločkom vyjadrila tak, že príde, natankuje a aký blok jej dajú, taký zoberie. Vraj ho ďalej nekontroluje. Uvedeným konaním bola spôsobená škoda na spotrebnej dani, tú colníci vyčíslili na 46 640 eur. Zároveň došlo aj k únikom na DPH a dani z príjmov.

Prípad ďalej riešia orgány činné v trestnom konaní.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu