V Žiline sa riešila budúcnosť pošty, k žltým lístkom pribudne aj SMS upozornenie


Foto: V Žiline sa riešila budúcnosť pošty, k žltým lístkom pribudne aj SMS upozornenie Foto: ilustračné - itapa.sk

Medzinárodná vedecká konferencia POSTPOINT, ktorá sa konala v Žiline, priniesla viacero noviniek a vízií o tom, ako by mohla pošta fungovať v budúcnosti. Na XI. ročníku dvojdňového stretnutia disktutovali zástupcovia spolu z piatich európskych štátov, celkovo 26 prednášajúcich a 5 účastníkov v panelovej diskusii. Zastúpenie tu okrem poštových podnikov majú aj telekomunikačný, bankový, finančný či informačno-komunikačný sektor. Celkový počet účastníkov konferencie sa vyšplhal na 120.

Píšeme menej listov, naopak počet balíkových zásielok rastie


Na konferencii sa podľa generálneho riaditeľa Slovenskej pošty, a. s., Tomáša Druckera hovorilo aj o výzvach, ktoré prinášajú zmeny v oblasti poštových služieb. “Nielen pre Slovenskú poštu, ale v celom svete. A to je zásadná zmena v oblasti klasického doručovania listov, čo priniesol internet. Naopak, významný je rast balíkov zásielkových služieb, s čím sa musíme ako poštoví operátori popasovať. Slovenská pošta sa musí pripraviť na to, že svet sa mení. Mení sa spôsob života a musíme začať poskytovať služby, ktoré budú potrebné. Musíme sa naučiť nachádzať také typy služieb a produktov, ktoré budú zaujímavé a perspektívne aj v nasledujúcich piatich – desiatich rokoch,” uviedol pre TASR Drucker.

Generálny riaditeľ pripomenul aj výraznú reštrukturalizáciu, ktorou Slovenská pošta za posledné tri roky prešla.“Máme takmer 1550 pobočiek a chceme ich využívať na komplexnú obsluhu služieb pre obyvateľstvo či podnikateľov. Predstavili sme niekoľko zaujímavých projektov. Či už ide o oblasť elektronizácie verejnej správy, elektronické kolky, rôzne typy asistovaných služieb verejnej správy, ktoré sa dajú vybaviť priamo v pobočkách. Sú to finančné produkty, telekomunikačné produkty. Ale rovnako aj v oblasti balíkových služieb sme predstavili zjednodušenie balíkového portfólia,” dodal pre TASR generálny riaditeľ Slovenskej pošty.

S inováciami pracujú aj vo vzdelávaní na UNIZA


Konferencia sa konala v spolupráci so Žilinskou univerzitou v Žiline, konkrétne Katedry spojov Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov. Práve na univerzite podľa slov vedúcej tejto katedry, Ivety Kremeňovej, vychovávajú mladých ľudí pre poštovú prax. :Sme profilovou katedrou pre bakalárske študijné programy - Poštové technológie a služby a Elektronický obchod a manažment i inžinierske študijné programy Poštové inžinierstvo a Elektronický obchod a manažment. Z toho zamerania vyplýva, že sa snažíme pripraviť mladých ľudí, aby boli uplatniteľní v praxi. Nielen v oblasti tradičných poštových služieb, ale aj v perspektívnych, inovatívnych nových činnostiach,” uzatvorila pre TASR Kremeňová.

Novinkou je zasielanie SMS správ

Hlavnou témou bola elektronizácia služieb, niektoré výstupy budeme mať možnosť využívať už čoskoro. Napríklad už na budúci týždeň začne Slovenská pošta okrem žltých lístkov o doručení rozposielať aj SMS správy. Táto inovácia má uľahčiť adresátom vyzdvihnutie balíkov a listov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu