Ružomberčania sa od dnes nemajú večer približovať k cintorínu, začína odchyt medveďov


Foto: Ružomberčania sa od dnes nemajú večer približovať k cintorínu, začína odchyt medveďov Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Obyvatelia Ružomberka sa už dlhšiu dobu sťažujú na niekoľko medveďov, ktoré sa pohybujú po miestnom cintoríne, pričom ničia hroby a výzdobu. Po otvorenom liste, ktorý napísal primátor mesta Ľubomír Kubáň ministrovi životného prostredia, sa veci dali do pohybu veľmi rýchlo.

Vedenie Ružomberka informovalo, že od dnešného dňa začína odchyt medveďov, ktoré sa pohybujú na mestskom cintoríne. O elimináciu problémových jedincov sa postará Zásahový tím pre medveďa hnedého „Západ“. Na miesto dorazí aj veterinárny lekár, pod ktorého dohľadom budú zvieratá usmrtené.

„Prosíme obyvateľov mesta, aby sa vo večerných a nočných hodinách nezdržiavali z dôvodu vlastnej bezpečnosti v okolí cintorína a svojou prítomnosťou nerušili pri práci zásahový tím. Ďakujeme za pochopenie,“ žiada občanov hovorca mesta Vladimír Miškovčík.


Primátor Ľubomír Kubáň verí, že eliminácia týchto medveďov je správnym krokom potrebným pre ochranu majetku a životov všetkých obyvateľov Ružomberka.

„Len pripomínam, že medveď hnedý je v súčasnosti chránený aj európskou legislatívou a regulačný odstrel nie je možný. Usmrtenie je možné iba v prípade splnenia konkrétnych podmienok, a to ak jedinec stratil plachosť, ohrozuje zdravie a majetok ľudí a neexistuje iné riešenie,“ doplnil Miškovčík.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu