Ako vybrať správnu dermokozmetiku pre svoj typ pleti?


Foto: Ako vybrať správnu dermokozmetiku pre svoj typ pleti?

Správne určený typ pleti je najdôležitejším krokom pri výbere správnych ošetrujúcich produktov. Produkty na konkrétne problémy vrátia pleti pocit komfortu a zlepšia jej vzhľad. Vhodný výber kozmetiky je veľmi dôležitý pre ošetrenie. Najdôležitejšie je to, aby kozmetické prípravky neškodili, nevyvolávali choroby alebo zápaly. Žiaľ, na trhu sú dostupné mnohé produkty, a nie vždy dokážeme vybrať ten správny prípravok.

Iba správne určenie typu pleti umožňuje zvoliť ten správny druh dermokozmetiky. Správna každodenná starostlivosť o tvár vplýva na jej zdravý a mladistvý vzhľad ako aj na jej celkový stav. Rozlišujú sa 4 základné typy pleti: suchá, mastná, zmiešaná a normálna. Každá z nich môže byť navyše pleť: zrelá, kuperózna, začervenaná, s akné, citlivá alebo alergická.

Ako určiť typ pleti a vybrať správnu dermokozmetiku?

Môžete sa pokúsiť sama určiť typ svojej pleti. Sledujte, ako sa vaša pleť správa, napr. vplyvom rôznych poveternostných podmienok, ako chlad, vietor či vlhko. Všimnite si, ako vyzerá vaša pleť po umytí vodou, čistiacim mliekom alebo pleťovou vodou, po použití mydla a po aplikácii krému. Stále sa však o radu môžete obrátiť na kozmetičku alebo dermatológa.

Ak je vaša pleť tenká, matná, so šedým nádychom a drsná na dotyk, máte suchú pleť. Tá sa môže aj šúpať a má tendenciu k vzniku mnohých vrások. Je veľmi náchylná na podráždenie a úrazy. Pri jej ošetrovaní sa môžu objaviť problémy (napr. pocit stiahnutia alebo pálenia), a žiaľ – takáto pleť rýchlejšie strane. Na umývanie tváre namiesto obyčajného mydla používajte jemné čistiace prostriedky bez obsahu SLS a SLES.

Ihneď po umytí aplikujte na tvár hydratačný prípravok, ktorý zníži stratu vody cez pokožku. Hľadajte krémy, ktoré obsahujú hydratačné a mastné zložky, ktoré obnovujú lipidový film a súčasne zabraňujú strate vody z vrstiev pokožky.

Dermokozmetika na mastnú pleť

Dermokozmetika. Mastná pleť sa často leskne a dokonca bezprostredne aj po umytí. Na pleti sú viditeľné rozšírené póry, v ktorých sa držia nečistoty, v dôsledku čoho vznikajú čierne bodky a hnisavé vyrážky. Pri tomto type pleti dochádza k nadmernému vylučovaniu mazu, predovšetkým v strednej časti tváre: čelo, nos, brada (tzv. T zóna). V okolí vlasových korienkov sa vyskytuje väčšie množstvo baktérií, ktoré podporujú zápal pokožky. Je to však pleť, pri ktorej sa vrásky objavujú v neskoršom veku.

Veľmi dôležitý je v tomto prípade správny výber čistiacich a ošetrujúcich prípravkov (vyhýbajte sa agresívnym mydlám s vysokým pH). Používajte tonizujúce pleťové vody, napr. toniká bez alkoholu, ktoré pleť osviežia a stiahnu póry. Ošetrujúci krém by mal hydratovať / nemal by upchávať póry (neupchávať vlasové korienky). Používajte hydrogély a emulzie s nízkym obsahom mastnej fázy a zmatňujúce krémy, ktoré absorbujú nadmerné množstvo mazu.

Zmiešaná pleť je zvyčajne mastná v strednej časti tváre – v tzv. T zóne (čelo, nos, brada) a suchá alebo normálna na stranách tváre (na lícach a spánkoch). Hlavnou zásadou v prípade zmiešanej pleti je obmedzenie produkcie mazových žliaz na premasťujúcich sa miestach bez poškodenia suchých miest. Tvár umývajte gélmi na zmiešanú, suchú alebo citlivú pleť. V T zóne používajte sťahujúce a čistiace pleťové vody, ktoré odstraňujú mastnotu.

Niekedy použite tonikum s obsahom kyseliny salicylovej alebo glykolovej. Pravidelne robte peeling „T zóny”. Cez deň používajte krémy a gély v „T zóne” a na ostatné časti tváre – hydratačný krém. Na noc používajte výživné krémy.

Starostlivosť o normálnu pleť

Pleť je dobre hydratovaná, matná, hladká a optimálne napätá. Nie sú s ňou žiadne problémy, ale to neznamená, že sa o ňu netreba starať. Pamätajte, že dokonca zle ošetrovaná normálna pleť sa môže zmeniť na citlivú pleť. Chráňte ju preto pred UV žiarením – používajte krémy s UV filtrom. Pamätajte na krémy chrániace pred vetrom, mrazom a vlhkom. Používajte hydratačné krémy počas celého roka. Takýto krém plní ochrannú funkciu a zabraňuje prípadnému vysušeniu pleti. Nezabúdajte na zdravé stravovanie, pretože takto pleti dodávate potrebné vitamíny. Ošetrená a vyživená pleť nebude problematická.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok