VIDEO: Polícia si pripomína výročie operácie Anthropoid s praneterou jedného z parašutistov


Foto: VIDEO: Polícia si pripomína výročie operácie Anthropoid s praneterou jedného z parašutistov Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Pred dvomi dňami uplynulo presne 81 rokov od atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, ktorý niesol krycí názov operácia Anthropoid. Zlu sa 27. mája 1942 postavili výsadkári Jozef Gabčík z Poluvsia a Čech Jan Kubiš.

„Nielen oni, ale aj ďalšie desiatky parašutistov, aktívni účastníci domáceho odboja a obyčajní ľudia boli pravými, hrdými vlastencami, ochotnými položiť za svoju vlasť a jej budúcnosť životy,“ uviedol Policajný zbor Slovenskej republiky v príspevku na sociálnej sieti.


Aby verejnosti pripomenuli jednu z najvýznamnejších akcií proti predstaviteľom nacistického režimu, ako aj obeť, ktorú priniesla dvojica mladých parašutistov, oslovili policajti žijúceho potomka jedného z hrdinov. Dagmar Raupachová, praneter Jana Kubiša, im priamo v pražskej krypte Národného pamätníka hrdinov heydrichiády porozprávala o mužoch, ktorí položili svoj život za našu slobodu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu