VIDEO: Medveď prešiel s vedrom na hlave z Liptova do Slovenského raja, 17 dní bol bez potravy


Foto: VIDEO: Medveď prešiel s vedrom na hlave z Liptova do Slovenského raja, 17 dní bol bez potravy Foto: Facebook/Štátna ochrana prírody SR

Kŕmne valce sú plastovými nádobami, ktoré slúžia poľovníkom ako návnada pre diviaky. Ich zabezpečenie pred inou zverou však nie je dostatočné. Túto skutočnosť dokazuje aj aktuálny prípad medveďa, ktorý s nádobou na hlave blúdil po Slovensku celých 17 dní.

Zviera prilákala vôňa kukurice, ktorou bol naplnený kŕmny valec umiestnený pri rieke Čierny Váh na Liptove. V snahe dostať sa k potrave do zásobníka strčilo hlavu, vytiahnuť ju už nedokázalo. Smutný príbeh s dobrým koncom uverejnila v príspevku na sociálnej sieti Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky.

„Zranený medveď sa trápil 17 dní a prešiel z Čierneho Váhu v Národnom parku Nízke Tatry až do Národného parku Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi do obce Stratená. Zviera so zakliesnenou hlavou prežilo taký dlhý čas len vďaka tomu, že sa aj napriek prekážke naučilo piť vodu,“ uviedli ochranári.



Po zvierati dva týždne pátral Zásahový tím pre medveďa hnedého. Členom tímu sa ho podarilo dostihnúť na konci síl v blízkosti obce Stratená. Medveďa uspali, plastový zásobník mu z hlavy odstránili a po 17 dňoch bez prístupu k potrave ho vypustili naspäť do voľnej prírody.

„Prípady ako tento ukazujú, aké problémy a trápenie vie predmetné zariadenie voľne žijúcim živočíchom spôsobiť. Odporúčame preto úpravu uzamykacieho mechanizmu tak, aby ho medvede nedokázali poškodiť či prekonať. Viac sa dozviete v priloženom videu, ktoré spracoval Michal Haring, vedúci Zásahového tímu Sever,“ doplnili ochranári.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu