Pre záchranu vydry niekedy stačí len zložiť nohu z plynu. CHKO Kysuce prosí vodičov o dodržiavanie rýchlostí


Foto: Pre záchranu vydry niekedy stačí len zložiť nohu z plynu. CHKO Kysuce prosí vodičov o dodržiavanie rýchlostí Foto: Facebook/Chránená krajinná oblasť Kysuce

Chránená krajinná oblasť Kysuce uverejnila v príspevku na sociálnej sieti žiadosť smerovanú všetkým motoristom. Práve tí totiž môžu svojou ohľaduplnou jazdou zabrániť zbytočnému úhynu vydry riečnej na slovenských cestách.

Toto krásne a hravé zviera, vydra riečna je najčastejšie zdokumentovaný, na cestách hynúci, chránený cicavec na Kysuciach,“ spresňuje správa CHKO Kysuce a dopĺňa, že úhyny pritom nie sú evidované len v úsekoch s vyššou povolenou rýchlosťou.

Ku zrážkam podľa záznamom dochádza aj na cestách s limitovanou rýchlosťou na 90 km/h, ale aj na cestných komunikáciách, kde je rýchlosť vozidla potrebné znížiť na 50 či 30 km/h. K stretu zvieraťa s autami v premávke pritom dochádza najmä v častiach, kde sa paralelne s vozovkou nachádza vodný tok.

Prosíme vodičov, aj keď je doba rýchla, na cestách buďte opatrní a snažte sa dodržiavať pravidlá cestnej premávky, nielen kvôli vydre. Ďakujeme,“ uzavrela CHKO Kysuce.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu