Neonatológovia v Martine sa starajú aj o deti narodené tesne pod hranicou životaschopnosti


Foto: Neonatológovia v Martine sa starajú aj o deti narodené tesne pod hranicou životaschopnosti Foto: Univerzitná nemocnica Martin

Už 17. ročník „Neonatológie pre prax“ opäť prilákal do priestorov auly Magna Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine množstvo odborníkov zo Slovenska i zahraničia. Podujatie sa konalo v rámci Martinských neonatologických dní počas stredy a štvrtka 17. a 18. mája 2023.

Okrem aktuálnych problémov súvisiacich s optimalizáciou siete nemocníc sa počas podujatia odborníci vo veľkej miere venovali téme detí narodených na hranici životaschopnosti. Medzi účastníkmi z Čiech sa preto objavil aj profesor Richard Plavka z pražskej nemocnice, ktorý so svojím tímom patrí medzi európsku špičku v starostlivosti o takýchto novorodencov.

Okrem prístrojov a priestorov sú najdôležitejší ľudia, ktorí sa o takýchto novorodencov dokážu postarať, je to práca celého kolektívu. Vyžaduje si to niekoľkoročný tréning a skúsenosti, ktoré zbierame predovšetkým v zahraničí,“ uviedol prof. MUDr. Mirko Zibolen, CSc., odborný garant podujatia a prednosta Neonatologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin a Jesseniovej lekárskej fakulty.

Centrum urgentnej starostlivosti o kriticky chorých novorodencov uvedenej kliniky pritom ako jediné pracovisko na Slovensku poskytuje zdravotnú starostlivosť deťom narodeným tesne pod hranicou životaschopnosti, ktorá je na Slovensku stanovená na 24. týždeň tehotenstva.


Hovoríme o deťoch narodených v 23. maximálne 22. týždni tehotenstva, s pôrodnou hmotnosťou okolo 400 gramov, všetky ich orgány sa ešte potrebujú vyvíjať, preto vyžadujú naozaj špecializovanú starostlivosť a osobitný prístup,“ vysvetlil profesor Zibolen, podľa ktorého má počet predčasniatok v našej krajine stúpajúcu tendenciu. Extrémne nezrelých novorodencov narodených na hranici životaschopnosti však nie je na Slovensku veľa.

Prípadov nie je veľa a zároveň si vyžadujú veľkú skúsenosť, preto by mali byť sústredené do jedného centra, ako to funguje napríklad v Čechách. Najideálnejšie je, keď sa tieto deti narodia priamo v centre. Veľké štúdie ukazujú, že dieťa narodené v centre má dvoj až trojnásobne vyššiu pravdepodobnosť kvalitného života ako deti, ktoré sa v centre nenarodia, ale sú tam po pôrode prevezené,“ spresnil na záver profesor Zibolen.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu