FOTO: Na Gabčíkovom memoriáli nahliadli deti aj dospelí do zákulisia elitných vojakov, hasičov aj historikov


FOTO: Na Gabčíkovom memoriáli nahliadli deti aj dospelí do zákulisia elitných vojakov, hasičov aj historikov
Galéria: 87 fotiek

Brány areálu 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline sa v sobotu 13. mája otvorili pre širokú verejnosť. Fanúšikovia vojenskej techniky a histórie, ako aj rodiny s menšími či staršími deťmi dostali jedinečnú možnosť nahliadnuť do zákulisia elitných ozbrojených síl a za masky inokedy prísnych vojakov.

Tí spoločne so žilinskými hasičmi a klubmi vojenskej histórie pripravili pre návštevníkov Memoriálu Jozefa Gabčíka bohatý program priamo vo výcvikových priestoroch pluku. Súčasťou podujatia, ktorým si Žilinčania každoročne pripomínajú obeť dvoch bojovníkov proti fašizmu a výročie operácie ANTHROPOID, bol aj 11-kilometrový beh z Poluvsia do Žiliny.

Zatiaľ čo bežci prekonávali náročný terén, v areáli 5. pluku špeciálneho určenia začínali prvé ukážky. Na ohradenej asfaltovej ploche od rána stálo vozidlo, ktorého osud bol spečatený. Krátko po 10:00 hod. k nemu pristúpil jeden z hasičov a automobil podpálil. Diváci si tak mohli z bezpečnej vzdialenosti vychutnať šľahajúce plamene a kúdoly čierneho dymu, ktorý stúpal k oblohe.

Húkajúce sirény prezradili prichádzajúce hasičské vozidlo. Z neho okamžite vystúpili požiarnici, ktorí si nasadili autonómne dýchacie prístroje, vyrolovali hadice a zamierili k horiacemu autu. Tmavý dym čoskoro vystriedala hustá horúca para. Hasiči nič nenechali na náhodu - po zlikvidovaní plameňov otvorili kapotu a polievali motorový priestor, až kým ho neschladili na bezpečnú teplotu.

Po úspešnom uhasení požiaru sa dav nadšených divákov presunul na vedľajší trávnik, kde práve začínala ukážka historického boja. Zúčastnili sa jej členovia Klubu vojenskej histórie Polom, Klubu vojenskej histórie Trnavská posádka a pridružení nadšenci.

„Robili sme ukážku bojov z obdobia druhej svetovej vojny, priamo obdobia Slovenského národného povstania v roku 1944. Diváci mohli vidieť zmiešanú nemeckú jednotku, ktorá útočí na povstalecké guľometné hniezdo,“ povedal nám Jakub Cvacho z Klubu vojenskej histórie Trnavská posádka.



Poslednou dynamickou ukážkou bol rýchly zásah príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia, ktorí eliminovali zločincov unikajúcich v osobnom vozidle. Svoj cieľ dostihli na vojenských štvorkolkách a zastavili ho množstvom výstrelov. Automobil následne prehľadali a zneškodnili jeho posádku. Zásah ukončilo zapálenie dymového granátu, ktorý celé okolie zaplnil červeným dymom s nelákavým zápachom.

Návštevníci mali počas trvania podujatia možnosť obzrieť si historickú a súčasnú vojenskú techniku, chytiť do rúk rôznorodé zbrane či nasadnúť do bojových vozidiel. Deti brali do náručia aj hasiči, ktorí ich ochotne posadili za volant svojich automobilov.

Úspešne dopadli aj sobotňajšie preteky. Bežci boli rozdelení do kategórií muži do 39 rokov, muži do 49 rokov, muži do 59 rokov, muži nad 60 rokov, ženy do 39 rokov a ženy nad 40 rokov. Samostatné kategórie mali aj vojaci a vojačky. 

Najrýchlejší zo všetkých pretekárov bol Kristián Brezáni z Maratón klubu Rajec, ktorý dobehol za 41 minút a 12 sekúnd. O šesť sekúnd neskôr prekonal cieľovú čiaru Henrich Weichpart z AO Slávia ŽU Žilina. Ako tretí dorazil Ján Piala z Maratón klubu Rajec s časom 43 minút a 13 sekúnd.

Medzi ženami sa prvá umiestnila Denisa Zemaníková z Klubu Kysuckého maratónu Čadca, ktorá 11 kilometrov prekonala za 48 minút a 30 sekúnd. Ďalšia dobehla Michaela Kucharíková z 11. mechanizovaného práporu v Martine s časom 49 minút a 3 sekundy. Tretia skončila Lenka Tavačová z Atletického klubu Nové Zámky, ktorá do Žiliny dorazila o 49 minút a 19 sekúnd po štarte.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu