Žilinský raper Mário Čuraj zrkadlí dobu v skladbe Kocka, v tvorbe ho nelimituje ani Downov syndróm


Foto: Žilinský raper Mário Čuraj zrkadlí dobu v skladbe Kocka, v tvorbe ho nelimituje ani Downov syndróm
Galéria: 5 fotiek
Foto: Stanica / Truc spherique

„Ľudia nevedia žiť a robia také veci, ktoré by nemali robiť,“ spieva slovenský raper zo Žiliny Majo Čuraj. Momentálne vydáva svoju prvú oficiálnu skladbu Kocka s hudbou a videoklipom Miroslava Tótha, v produkcii kultúrneho centra Stanica Záriečie a Nadácie Krajina harmónie.

Majo vo voľnom čase píše texty a tvorí hudbu. Vo svojich štyridsiatich rokoch mal prvýkrát k dispozícii profesionálne nahrávacie štúdio a hudobnú produkciu. „Rapová hudba znamená pre mňa život, ktorý mám veľmi rád. Aspoň robím niečo, čo ma baví. Robiť klip bolo super, aj keď to bolo namáhavé, ale teraz sa z toho teším,“ uvádza raper Majo Čuraj.

Nadácia Krajina harmónie je miesto, ktorého poslaním je inklúzia. Pravidelne organizujú festivaly a stretnutia aj pre mentálne, zmyslovo, citovo a telesne postihnutých ľudí. Majo patrí k ľuďom s Downovým syndrómom, nevníma ho však ako nálepku, ktorá by ho mala definovať alebo limitovať. 

Lepší text, ktorý v skratke vypovedá o stave spoločnosti som dlho nezhudobňoval. Sám sa niekedy cítim ako v Kocke. Ak má byť rap o výpovedi, tak pre mňa je Majo raper číslo jedna,” povedal skladateľ Miroslav Tóth.


Galéria: 5 fotiek

Pieseň Kocka vznikla počas tvorivých workshopov kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie. Vďaka podpore z európskeho projektu Culture for Health sa podarilo vytvárať príležitosti pre kreativitu ľudí hľadajúcich profesionálnu podporu pre rozvoj svojej tvorby.

K skladbe bol nafilmovaný videoklip, ktorý režíroval Miroslav Tóth, strihal Peter Kotrha a kameroval Juraj Ondráš. Na vzniku videoklipu sa podieľalo 27 dobrovoľníkov-komparzistov. Natáčalo sa v žilinskom Auparku a KC Hoffmann, ktorí bezplatne poskytli priestory na filmovanie. 

O vizuál singla a ručne písaných tituliek sa postaral Majo Čuraj s grafickou dizajnérkou Terezou Maco. Na hudobnom mixe a mastri albumu sa podieľal Jonáš Rosůlek, vokál bol nahraný v Brian Bajak Studio. Basgitarovú linku nahral ukrajinský hudobník Rodion Sun Lion pôsobiaci momentálne v Žiline.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu