Pri lavičkách na Hlinách leží odpad, zvratky aj výkaly bezdomovcov, občania môžu žiadať ich demontáž


Foto: Pri lavičkách na Hlinách leží odpad, zvratky aj výkaly bezdomovcov, občania môžu žiadať ich demontáž
Galéria: 5 fotiek
Foto: Lucia Majer

Žilina, tak ako mnohé iné väčšie mestá, čelí pretrvávajúcemu problému, ktorým sú občania bez domova a ich správanie. Pohyb, zdravotný stav týchto ľudí aj poriadok prostredia v ich okolí pravidelne monitorujú hliadky mestskej polície. Napriek tomu sú však v Žiline miesta, kde prítomnosť neprispôsobivých bezdomovcov nadmerne obťažuje ostatných občanov.

Jednou z takýchto lokalít je Bajzova ulica na sídlisku Hliny. Jej obyvatelia sa už dlhšiu dobu boja o bezpečie a zdravie seba aj svojich detí. Na lavičkách pri ich paneláku sa totiž počas dní aj nocí zdržiavajú rôzne osoby pod vplyvom omamných látok, ako aj ľudia bez domova. Tí po sebe nechávajú množstvo špinavých obalov, cigaretových ohorkov, papierikov či skla, zriedkavé nie sú ani zvratky a výkaly.

„Už nevieme, čo máme robiť, denne tu máme zvratky, moč a po novom už aj priamy prenos na vyprázdňujúceho sa bezdomovca! Našťastie som stihla zahnať deti do vchodu, ale toto je vrchol! Nevieme, na koho sa obrátiť, ale takýto výhľad zo spálne a detskej izby je naozaj už úplne cez čiaru,“ napísala nám jedna z nešťastných obyvateliek ulice.


V bytových domoch v okolí podľa nej žije množstvo rodín s deťmi, ktoré už svoje ratolesti pre istotu nepúšťajú von. Podgurážené osoby sediace na lavičkách sa im majú dokonca prihovárať a volať ich k sebe. Podobnú skúsenosť má viacero obyvateľov Bajzovej ulice.

Na miesto sú často privolaní aj príslušníci Mestskej polície Žilina. Ich právomoci súvisiace s bezdomovcami sú však obmedzené. Pokiaľ narúšajú verejný poriadok, môžu ich vykázať z miesta. Zákonnými dôvodmi takéhoto riešenia sú napríklad znečisťovanie verejného priestranstva, konzumácia alkoholu na mieste prístupnom verejnosti alebo riadne oznámené narúšanie občianskeho spolunažívania.


„Je logické, že počas prítomnosti hliadok k porušovaniu zákona nedochádza a samotné sedenie na lavičke nie je protiprávnym konaním. Mestská polícia by uvítala, keby obyvatelia v prípade vlastného zistenia protiprávneho konania kontaktovali Operačné stredisko Mestskej polície na telefónnom čísle 159 alebo 041/5621166 ihneď v tom čase a pomohli tak k zmierneniu alebo odstráneniu negatívnych javov, ktoré súvisia s výskytom osôb bez domova. Rovnako tak môžu obyvatelia kontaktovať aj Policajný zbor, ktorý je rovnako mieste a vecne príslušný,“ žiada občanov Martin Matejko, zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina.

Vážnosť situácie si uvedomuje aj vedenie mesta Žilina. Zatiaľ čo na iných miestach osoby bez domova na lavičkách „iba“ prespávajú, problém na Bajzovej ulici označila hovorkyňa Zuzana Holienčíková za vypuklejší. Podobné prípady boli riešené aj v minulosti - najčastejšie hliadkovaním mestskej polície v oblasti. V niektorých prípadoch samospráva pristúpila aj k odstráneniu lavičiek. Takýto krok by uvítali aj niektorí obyvatelia Bajzovej ulice.

„Pokiaľ kontrola a riešenie daných osôb mestskou políciou nepomôže, občania majú možnosť žiadať odstránenie lavičiek, a to oficiálnou žiadosťou, ktorú je potrebné poslať spolu s konkrétnymi dôvodmi a podpismi, resp. súhlasmi na odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia. Lavičky následne odstránime prostredníctvom technických služieb a zároveň zabezpečíme vyčistenie,“ dodala Zuzana Holienčíková.







Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu