Za krátkodobé parkovanie v Čadci už zaplatíte len elektronicky, automaty v uliciach nebudú


Foto: Za krátkodobé parkovanie v Čadci už zaplatíte len elektronicky, automaty v uliciach nebudú Foto: Mesto Čadca

Mesto Čadca spustilo od 1. mája novú parkovaciu politiku. Samospráva tak urobila najmä z dôvodu dlhodobo pretrvávajúcich problémov s parkovaním predovšetkým v okolí centra mesta. Parkujúce vozidlá a dodávky v uliciach totiž často sťažovali prejazd iných áut aj pohyb chodcov po chodníku.

Úlohou novej parkovacej politiky v meste Čadca je preto regulácia statickej dopravy aj prostredníctvom vyberania poplatkov.

Na dlhodobé a pravidelné parkovanie mesto vydáva tri typy parkovacích kariet. Občania Čadce majú možnosť rezidentského zvýhodneného parkovania v lokalite trvalého pobytu, abonentské karty môžu využívať osoby bez trvalého pobytu v meste. Tretí typ parkovacích kariet je určený pre podnikateľov so sídlom podnikania v príslušnom rezidentskom pásme.

Kameňom úrazu sa stalo najmä krátkodobé a návštevnícke parkovanie, na ktoré možno využiť všetky verejné a dopravným značením označené parkovacie miesta. Parkovacie automaty by sme však v uliciach mesta hľadali len márne - platba sa realizuje výlučne elektronickou formou prostredníctvom SMS alebo aplikácie.


Táto skutočnosť vzbudila množstvo reakcií zo strany verejnosti. „Mala by byť stále možnosť platiť za parkovanie aj hotovosťou pre ľudí, ktorí nemajú dáta, spárované aplikácie s platobnými kartami alebo pre turistov, ktorí majú iných ako slovenských operátorov,“ uviedol jeden z obyvateľov mesta. Niektorí zase recesisticky poznamenali, že ľudia bez mobilného telefónu v meste jednoducho nezaparkujú.

Nie je preto jasné, ako mesto plánuje pri novom parkovacom systéme zohľadniť všetky skupiny vodičov. So žiadosťou o bližšie informácie sme sa preto obrátili na kompetentné osoby. 

„Neplánujeme zachovať parkovacie automaty. Ak chcú parkovať na spoplatnených miestach, musia si zaplatiť hodinovú sadzbu cez sms alebo aplikáciu parkdots. Ak nemajú mobil, môžu poprosiť rodinného príslušníka, kamaráta, nech za nich pošle sms s jeho evidenčným číslom,“ vysvetlila Renáta Knežiková z Oddelenia výstavby, územného plánovania, stavebného poriadku a dopravy Mestského úradu v Čadci.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu