V záchrannej stanici v Zázrivej prezimovalo množstvo ježkov, teraz nastal čas vypustiť ich do prírody


Foto: V záchrannej stanici v Zázrivej prezimovalo množstvo ježkov, teraz nastal čas vypustiť ich do prírody Foto: Facebook/Záchranná stanica pre zranené živočíchy Zázrivá

V Záchrannej stanici pre zranené živočíchy Zázrivá našli počas zimy svoj dočasný domov rôzne voľne žijúce zvieratá. S príchodom jari však nastáva aj čas na ich návrat do prírody. V najbližšej dobe sa budú do svojho prirodzeného prostredia vracať nie až tak malí ježkovia.

Pichľavé guľôčky priniesli do záchrannej stanice ľudia, ktorí ich nechceli nechať zomrieť od hladu či chladu. Väčšina z mláďat vážila pred zimou len 200 až 300 gramov. O ich ďalšom osude informovala stanica v Zázrivej prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.

„Dnes jarná, zdravotná a tak trochu aj výstupná kontrola prezimovaných ježkov. Dnes majú niektorí aj cez kilogram a už čoskoro ich budeme vypúšťať na rôzne vhodné miesta,“ napísal Metod Macek, ktorý stanicu založil a počas dlhých rokov pomohol tisíckam zvierat.



Odrastení ježkovia nájdu svoj nový domov v rôznych odľahlých lokalitách. Majitelia stanice ich odvezú do starých sadov či opustených usadlostí. Dôležité je, aby boli vypustení čo najďalej od rušných miest, kde im hrozí zrazenie autom a číhajú na nich aj rôzne iné nebezpečenstvá.

„Pred vypustením dostanú ešte niečo dobré proti kliešťom a o pár dní si budú žiť svoje vlastné a slobodné, pichľavé životy. Všetkým, ktorí ste ich v neskorej jeseni k nám poznášali, ďakujeme. Verím, že sme vás nesklamali,“ dodal Metod Macek.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu