Ako zvýšiť testosterón u mužov pomocou zmeny stravy a životného štýlu


Foto: Ako zvýšiť testosterón u mužov pomocou zmeny stravy a životného štýlu

Testosterón je hormón, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v zdraví mužov. Je zodpovedný za množstvo funkcii, od budovania svalovej hmoty a hustoty kostí až po udržiavanie zdravého sexuálneho apetítu. Testosterón reguluje aj ďalšie telesné funkcie, napríklad tvorbu červených krviniek, distribúciu tuku, ale aj náladu. S pribúdajúcim vekom však môže hladina testosterónu klesať, čo vedie k mnohým zdravotným problémom vrátane zníženia svalovej hmoty, nedostatku energie a zníženej sexuálnej túžby.

Našťastie existujú spôsoby, ako zvýšiť testosterón u mužov, a to aj prostredníctvom zmeny stravy a životného štýlu. V tomto článku sa budeme zaoberať výhodami testosterónu, úlohou stravy a cvičenia pri zvyšovaní hladiny testosterónu a najlepšími potravinami, ktoré túto hladinu testosterónu u mužov zvyšujú.

Ako zvýšiť hladinu testosterónu u mužov

Existuje niekoľko spôsobov, ako zvýšiť testosterón u mužov, a to aj prostredníctvom zmeny stravy a životného štýlu. Jedným z najúčinnejších spôsobov zvýšenia hladiny testosterónu je cvičenie. Okrem cvičenia môže pri zvyšovaní hladiny testosterónu zohrávať významnú úlohu aj strava či dostatok spánku. O konkrétnych spôsoboch sa dozviete viac v nasledujúcich bodoch: 

Znížte hladinu stresu

Chronický stres môže mať negatívny vplyv na hladinu testosterónu. Keď je telo v strese, produkuje kortizol, ktorý môže narušiť produkciu testosterónu. Aktivity znižujúce stres, ako napríklad meditácia či joga, môžu pomôcť znížiť hladinu kortizolu a zlepšiť hladinu testosterónu.

Doprajte si dostatok spánku

Dostatok spánku je kľúčový pre udržanie zdravej hladiny hormónov. Počas spánku telo produkuje testosterón a ďalšie dôležité hormóny. Muži by mali mať 7 až 8 hodín spánku za noc, aby si udržali zdravú hladinu testosterónu.

Pravidelne cvičte

Cvičenie je vynikajúci spôsob, ako zvýšiť testosterón u mužov. Odporový tréning, napríklad vzpieranie, je obzvlášť účinný pri zvyšovaní hladiny testosterónu. K zlepšeniu hladiny testosterónu môže prispieť aj vysokointenzívny intervalový tréning (HIIT). Muži by sa mali zamerať na aspoň 30 minút stredne intenzívneho až intenzívneho cvičenia denne, aby si udržali zdravú hladinu hormónov.

Udržujte si zdravú hmotnosť

Obezita môže mať negatívny vplyv na hladinu testosterónu. Muži s nadváhou alebo obezitou majú vyššiu pravdepodobnosť nízkej hladiny testosterónu. 

Obmedzte konzumáciu alkoholu

Nadmerná konzumácia alkoholu môže mať negatívny vplyv na hladinu testosterónu. Muži by mali obmedziť konzumáciu alkoholu, aby si udržali zdravé hladiny hormónov.

Vyvážená strava

Vyvážená strava je kľúčová pre udržanie zdravej hladiny hormónov. Je dôležité konzumovať dostatok bielkovín, zdravých tukov a sacharidov. 

Medzi hlavné potraviny zvyšujúce testosterón patria:

Vajcia: Vajcia sú jednou z najlepších potravín zvyšujúcich hladinu testosterónu. Sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné na budovanie a obnovu svalov. 

Ustrice: Ústrice sú ďalšou fantastickou potravinou zvyšujúcou hladinu testosterónu. Sú jedným z najlepších zdrojov zinku a obsahujú aj aminokyseliny, ktoré pomáhajú produkovať oxid dusnatý. Oxid dusnatý pomáha zlepšiť prietok krvi, čo môže pomôcť zvýšiť hladinu testosterónu.

Chudé mäso: Chudé mäso, ako je kuracie a morčacie mäso, má vysoký obsah bielkovín a obsahuje aj zinok, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu testosterónu. Zinok pomáha zvyšovať produkciu luteinizačného hormónu (LH), ktorý je zodpovedný za spustenie produkcie testosterónu v semenníkoch.

Orechy: Oriešky, ako sú mandle, vlašské orechy a pistácie, majú vysoký obsah mononenasýtených tukov, ktoré sú nevyhnutné pre produkciu testosterónu. Obsahujú aj zinok, ktorý je nevyhnutný na udržanie zdravej hladiny testosterónu.

Zelenina: Krížová zelenina, napríklad brokolica a karfiol, obsahuje zlúčeninu nazývanú indol-3-karbinol, ktorá pomáha znižovať hladinu estrogénu v tele. To zasa môže pomôcť zvýšiť hladinu testosterónu.

Avokádo: Avokádo je skvelým zdrojom zdravých tukov, ktoré sú nevyhnutné pre produkciu testosterónu. Obsahuje aj vitamín E, ktorý preukázateľne pomáha zlepšovať kvalitu a pohyblivosť spermií.

Olivový olej: Olivový olej má vysoký obsah mononenasýtených tukov a preukázateľne zvyšuje hladinu testosterónu. Je tiež skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať zápaly v tele.

Tuniak: Tuniak je skvelým zdrojom vitamínu D a omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre produkciu testosterónu. Obsahuje aj bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné na budovanie svalovej hmoty.

V prípade, že aj napriek zdravému životnému štýlu, cvičeniu či pestrej strave bohatej na vitamíny zápasíte so zníženou hladinou testosterónu, zvážte Golden Tree potravinové doplnky. Tie vám pomôžu s problémom ako zvýšiť testosterón u mužov, čo bude mať za výsledok viac energie, svalovej hmoty, a budete sa cítiť mužnejšie.

Na záver možno povedať, že testosterón zohráva rozhodujúcu úlohu v zdraví mužov a jeho klesajúca hladina môže viesť k mnohým zdravotným problémom. Existujú však spôsoby ako zvýšiť testosterón u mužov, a to aj prostredníctvom zmeny stravy a životného štýlu.

Cvičenie, rovnako ako strava bohatá na potraviny zvyšujúce hladinu testosterónu či potravinové doplnky, ktoré hladinu testosterónu zvyšujú, vám pomôžu udržať si zdravú hladinu testosterónu. Zaradením týchto tipov do každodennej rutiny môžete prispieť k udržaniu zdravej hladiny testosterónu a využívať mnohé výhody tohto dôležitého hormónu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok