Priesada za priesadu: Obohaťte svoju zbierku rastlín na SWAPE žilinskej komunitnej záhradky ZaKoZa


Foto: Priesada za priesadu: Obohaťte svoju zbierku rastlín na SWAPE žilinskej komunitnej záhradky ZaKoZa Foto: Ilustračné/pixabay.com

Ste nadšencom pestovania či záhradkárčenia a doma máte vždy priestor na nový zelený prírastok? Alebo naopak chcete darovať sadeničky a priesady do iných starostlivých rúk? Potom aj vás pozýva žilinská komunitná záhradka ZaKoZa na Jarný SWAP rastlín, ktorý sa bude konať v sobotu 20. mája 2023 na Hlinách.

„Akcia je určená pre všetkých, ktorí radi pestujú najrôznejšie plodiny, okrasné rastliny, bylinky či trvalky, pre začiatočníkov, aj skúsených pestovateľov. Skrátka pre všetkých, ktorí sa radi stretnú s ľuďmi s podobnými záujmami a navzájom si vymenia nielen svoje skúsenosti, ale aj rastlinky,“ uviedli organizátori swapu, ktorého pestré podoby naberajú v posledných rokoch na popularite.

Ako sa do swapu zapojiť? Stačí, ak si doma pripravíte predpestované sadenice, priesady trvaliek, kríkov či stromov v maximálnom počte 20 kusov, ktoré chcete posunúť ďalej. Prinesiete ich v nádobách, ktoré ste ochotní darovať spolu s nimi, ako napríklad kelímky, vedierka alebo plastové kvetináče a pri príchode si za každú jednu rastlinu prevezmete žetón. Z ponuky ostatných účastníkov si potom aj vy môžete vybrať toľko rastlín, koľko ste priniesli.


Pri výbere rastliniek, ktoré chcete podarovať ďalším swaperom, siahnite po takých, ktoré netrápia žiadne choroby či škodcovia. Vymieňať sa zároveň môžu iba legálne a neinvazívne druhy rastlín povinne označené minimálne názvom druhu. Príjemným bonusom môže byť aj popis ďalších údajov, akými sú odroda, výška rastliny, farba kvetu, čas kvitnutia či vhodné podmienky.

Po prinesení domov nájdite rastlinke vhodné miesto a dobre sa o ňu starajte,“ pripomínajú organizátori účastníkom Jarného SWAPU rastlín dôležitú myšlienku. Navštíviť záhradku ZaKoZa počas swapu môže každý vrátane malých detí či psíkov na vôdzke, a to bez platenia akéhokoľvek vstupného. Dobrovoľným príspevkom však môžete podporiť Občianske združenie Okopeme, ktoré sa o komunitný „zelený raj“ stará.


Miesto: Žilina, Hliny, Bajzova ulica
Dátum: 20.05.2023 - 13:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu