Na Oravskom hrade odprezentujú vzácne zbierkové predmety, pripravená je aj parná lokomotíva „Gontkulák“


Foto: Na Oravskom hrade odprezentujú vzácne zbierkové predmety, pripravená je aj parná lokomotíva „Gontkulák“ Foto: Oravské múzeum

Posledný aprílový víkend 29. a 30. apríla sa na Oravskom hrade uskutočnia Thurzove slávnosti, ktorými sa pamiatka každoročne odomyká do novej letnej turistickej sezóny. Niesť sa bude v znamení historickej atmosféry 16. a 17. storočia, kedy žil aj najznámejší majiteľ Oravského hradu Juraj Thurzo so svojou rodinou.

V priestoroch hradného nádvoria bude prebiehať dvojdňový program spojený s remeselným jarmokom. „Nebude chýbať dobová hudba, šermiarske súboje, historické tance, divadelné či žonglérske vystúpenia a svoje umenie predvedú aj šikovní sokoliari. Súčasťou programu bude historický pochod obcou Oravský Podzámok,“ doplnila Miroslava Murínová z oddelenia marketingu Oravského hradu. 

Od 14. mája bude otvorená aj letná turistická sezóná v druhej najnavštevovanejšej expozícii - Oravskej lesnej železnici v Oravskej lesnej. Na podujatí Keď ofúkne lokomotíva sa návštevníci železničky môžu tešiť na nezabudnuteľnú jazdu historickou parnou lokomotívou – Gontkulákom a vychutnať si atmosféru okolitej prírody.

Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava pripravilo aj vzdelávací program pre žiakov základných a stredných škôl. Počas tradičnej prehliadky Oravského hradu majú deti a študenti možnosť netradičným spôsobom preniknúť do sveta histórie. „Naši odborní pracovníci interaktívnou formou odprezentujú vzácne zbierkové predmety a zaujímavosti z depozitárov, ktoré bežne návštevníci počas prehliadky nevidia,“ doplnila Murínová. 

Lístky na jednotlivé podujatia je možné zakúpiť aj online.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu