Chorým ľuďom na Orave pomáha aj Spišská katolícka charita, získala nové vybavenie za 49-tisíc eur


Foto: Chorým ľuďom na Orave pomáha aj Spišská katolícka charita, získala nové vybavenie za 49-tisíc eur Foto: Spišská katolícka charita

Spišská katolícka charita získala nové vybavenie pre chorých. Vďaka nim pribudlo do pobočky v Dolnom Kubíne 20 postelí so špeciálnymi matracmi, oxygenerátory aj automobil.

Postele s antidekubitnými matracmi sú užitočné pre tých, ktorí sa doma starajú o ležiaceho pacienta. „Obyčajná posteľ je nedostačujúca. Ak chceme urobiť nejaký úkon, je nám oveľa príjemnejšie, keď si vieme nastaviť posteľ a príjemnejšie je to aj pre ležiaceho. Súčasťou postele je antidekubitný matrac, ktorý slúži proti preležaninám,“ hovorí Ján Drab zo Spišskej katolíckej charity. 

Rovnako potrebné boli aj oxygenerátory pre pacientov, ktorí majú problémy s dýchaním. Pracovníci charity ich využívali najmä v covidovom období, keď bol ich počet obmedzený. Pribudol tiež sedemmiestny automobil, ktorý pomôže previezť klientov, no slúži aj na prepravu zamestnancov či materiálu alebo potravín.

Nové vybavenie sa podarilo Spišskej katolíckej charite s pobočkou v Dolnom Kubíne získať vďaka výzve, ktorú predložila Miestna akčná skupina (MAS) Orava. „MAS Orava je prínosom pre oravský región, pretože v nej pracujú ľudia, ktorí v danom regióne žijú. Majú ho zmapovaný a najlepšie poznajú jeho potreby,” doplnil Ján Drab. Charita na nové vybavenie získala finančný príspevok vo výške 49-tisíc eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu