V Nízkych Tatrách sa stratil skialpinista, zásah horských záchranárov komplikoval sneh a popadané stromy


Foto: V Nízkych Tatrách sa stratil skialpinista, zásah horských záchranárov komplikoval sneh a popadané stromy

V utorok 28. marca v podvečerných hodinách zasahovala Horská záchranná služba v Nízkych Tatrách. Pomoc potreboval 29-ročný slovenský skialpinista, ktorý sa vybral z Čertovice cez Kumštové sedlo na Chatu M. R. Štefánika, kde mal rezervované ubytovanie. HZS o zásahu informovala na svojom webe.

Lyžiar stratil v hmle po prechode Kumštovým sedlom orientáciu, zišiel z hrebeňového tyčového značenia a zablúdil na južnej strane pohoria. Navyše v pásme nad lesom fúkal silný vietor, snežilo a pocitová teplota sa pohybovala hlboko pod bodom mrazu. 

Horskí záchranári sa snažili od neho získať GPS súradnice polohy, no tie, ktoré im poskytol boli nepresné a rovnako lokalizácia jeho mobilného telefónu neúspešná. „Nakoniec sa podarilo operátorovi tiesňovej linky HZS spolu so záchranármi muža telefonicky navigovať, ako v telefóne pomocou mapových podkladov určiť aspoň svoju približnú polohu,“ doplnila HZS. 

Po zistení približnej lokality, kde sa skialpinista nachádzal, ho navigovali v zostupe popri potoku smerom na Jarabú, kam mu smerovali naproti terénnym automobilom a následne na lyžiach. „Postup komplikovali popadané stromy, ktoré bolo potrebné prepíliť a množstvo novonapadnutého snehu,“ uviedli záchranári.

Muž sa medzitým podľa inštrukcií dostal na zvážnicu, kde sa stretol so záchranármi, s ktorými zostúpil k autu a spoločne pokračovali do Domu HZS v Bystrej, kde bola záchranná akcia ukončená.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu