Dopravcovia žiadajú okamžitú opravu železničnej infraštruktúry, reagujú tak na vykoľajenie vlaku v Žiline


Foto: Dopravcovia žiadajú okamžitú opravu železničnej infraštruktúry, reagujú tak na vykoľajenie vlaku v Žiline Foto: Facebook/ZSSK

V súvislosti s vykoľajením českého osobného expresu Pendolino, ku ktorému došlo začiatkom marca v Žiline, bol v týchto dňoch doručený Železniciam Slovenskej Republiky (ŽSR) otvorený list. 

V ňom upozorňuje Asociácia železničných dopravcov Slovenska (AROS) spolu s Českými dráhami na to, že stav slovenskej železničnej infraštruktúry začína byť život ohrozujúci. Žiadajú preto okamžitú nápravu a harmonogram opravných prác. 

Uvedená nehoda českého expresu sa zaobišla bez obetí na zdraví a životoch, v budúcnosti sa však podľa dopravcov môže skončiť tragicky. Zlý stav železničnej infraštruktúry podľa nich predstavuje riziko pre osobnú i nákladnú dopravu.



„Prípadné ďalšie vykoľajenia môžu mať ďalekosiahle následky. Je preto dôležité situáciu začať okamžite riešiť a snažiť sa všetkými prostriedkami opakovaniu podobnej situácie predísť,“ upozorňujú.

Dôsledkom kritického stavu koľají a výhybiek Slovensko obchádzajú tranzitné nákladné vlaky. Český dopravca zase hovorí o prenášanom meškaní, a tým aj narušení vlakovej dopravy na území Českej republiky. Súčasne sa im aj zvyšujú náklady na údržbu vozidiel jazdiacich po infraštruktúre ŽSR­.

Od slovenskej strany žiadajú čo najrýchlejšiu nápravu a harmonogram opravných prác, ktorý bude viesť k odstráneniu závad na infraštruktúre.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu