Zdravotníkom v trstenskej nemocnici robia problémy agresívni pacienti, absolvujú preto kurz sebaobrany


Foto: Zdravotníkom v trstenskej nemocnici robia problémy agresívni pacienti, absolvujú preto kurz sebaobrany Foto: ilustračné

Zdravotnícki pracovníci sú často terčom agresie od osôb, ktorým chcú pomôcť. Hornooravská nemocnica s poliklinikou v Trstenej sa preto začala zaoberať prevenciou voči útokom zo strany pacientov. Jej personál v najbližšej dobe absolvuje semináre funčnej sebaobrany.

„Problémy sú na urgentnom príjme, kde prichádzajú aj opití a agresívni pacienti, pretože dnes už nie sú záchytky. Často sa stane, že aj tento pacient sa v sanitke preberie a napadne buď sestru, alebo aj lekára. Takže chceme aspoň takto dosiahnúť, aby mali zdravotníci základy sebaobrany a chránili si svoje zdravie,“ uviedol riaditeľ nemocnice Marián Tholt. 

Takéto útoky sú podľa jeho slov na dennom poriadku, pričom ich výskyt sa zvyšuje najmä počas víkendov. Prvotná myšlienka zúčastniť sa kurzov sebaobrany však išla zo strany zdravotníkov pracujúcich na oddelení psychiatrie. Tam sú totiž hospitalizovaní ľudia, ktorých správanie sa nedá vždy predvídať.

„Ošetrovatelia sú často atakovaní pacientami hlavne v nočných službách. Je ich tam málo, niekedy sú bezradní a musíme volať policajtov. Občas to naozaj skončí aj tak, že personál je zranený,“ uviedol riaditeľ s tým, že v minulosti kvôli tomu posilnili aj počet mužských pracovníkov na oddelení. S agresívnym správaním sa stretávajú ako u mužov, tak aj u žien. 

Tréningy sebaobrany pre zdravotníkov Trstenskej nemocnice zabezpečí centrum Krav Maga North, ktoré pôsobí v Námestove a v Dolnom Kubíne. Pilotné semináre budú prebiehať bezplatne v priestoroch hornooravskej nemocnice a dostupné budú pre zdravotníkov z akéhokoľvek oddelenia. „Ja už som sa tam ako prvý prihlásil,“ skonštatoval Tholt. 


Ako budú kurzy prebiehať? 

Klub Krav Maga North šíri sebaobranný systém, ktorý založil cvičiteľ Imrich Lichtenfeld v Bratislave. Je to metóda funkčnej sebaobrany, ktorá vychádza z princípov prirodzeného pohybu ľudského tela. Podľa slov hlavného inštruktora a zakladateľa klubu Ľubomíra Brtka je spolupráca s hornooravskou nemocnicou výsledkom iniciatívy z oboch strán. 

„Chceli sme šíriť tento odkaz aj medzi tými, ktorí to potrebujú, preto sme oslovili záchranárske zložky, ktoré často prichádzajú do konfliktov,“ dodal. Cyklické semináre budú pre zdravotníkov takpovediac „ušité na mieru.“ Prvý seminár bude informačný, kde sa personál oboznámi s princípmi krav maga a inštruktorom sa môže zdôveriť so situáciami, ktoré sú pre nich najnáročnejšie. 

Problémom pritom nebývajú len opití pacienti, ale aj ľudia v ťažkých životných situáciách, napríklad po požiari alebo strate blízkej osoby. „Aj dobrý človek v ťažkom mentálnom a fyzickom rozpoložení spraví zlé rozhodnutie. Zúfalí ľudia robia zúfalé činy a ich psychický skrat si často odnesú práve tí, ktorí sú nablízku - záchranári, lekári, prípadne požiarnici,“ dodáva Brtko. 

Útoky sa prejavujú aj vo forme fyzického kontaktu. „Najčastejšie čelia chytom či rôznym typom držaní, prípadne ťahaniu za šatstvo. Bohužiaľ sa stalo aj to, že sestrička dostala úder,“ doplnil Brtko. Kurzy budú zamerané predovšetkým na prevenciu, aby sa zdravotníci naučili, ako sa v neočakávaných situáciach brániť. Rozvíjať pritom budú nie len svoju fyzickú stránku, ale aj psychickú odolnosť.

„Mylná predstava je taká, že keď sa chcete ubrániť, musíte mať veľký biceps, pekáč buchiet na bruchu, alebo musíte byť silák. To nie je pravda. Keď sa jednoducho na to mentálne nastavíte, telo dokáže divy bez ohľadu na to, či ste krehká dáma alebo vysekaný športovec. Máme to rokmi overené. Všetko je v hlave,“ uzavrel hlavný inštruktor kurzu Ľubomír Brtko.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu