Žilinská gynekológia zaviedla nový typ laparoskopie, minimalizuje zásah do tela pacientky


Foto: Žilinská gynekológia zaviedla nový typ laparoskopie, minimalizuje zásah do tela pacientky Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline pomáha pacientkam s poklesom alebo prepadnutím maternice či pošvy už desiatky rokov. Defekty panvového dna trápia takmer polovicu žien po päťdesiatke, no len tri z desiatich pacientok vyhľadajú pomoc lekára. Tieto čísla by však mohol vylepšiť nový, efektívny, šetrný a najmä miniinvazívny typ laparoskopického zákroku.

Laparoskopická sakrokolpopexia vo vybraných prípadoch prolapsu panvových orgánov nahradí operačnú liečbu, počas ktorej lekári doteraz využívali prístup cez pošvu alebo otvorený rez v brušnej dutine. Uvedený zákrok podľa primára oddelenia gynekológie a pôrodníctva Martina Sudeka pomohol do Žiliny zaviesť skúsený odborník, prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Peter Urdzík.

Pán profesor odborne zaškolil náš operačný tím, vďaka čomu sme za jeho prítomnosti vykonali už druhú operáciu takmer plne vo vlastnej réžii. Ide o endoskopický výkon, pri ktorom operujeme len cez štyri drobné – päť až desaťmilimetrové rezy v brušnej dutine. V tomto prípade dokážeme pošvu efektne zafixovať pomocou sieťového implantátu, čo prináša dlhodobejší efekt riešenia,“ uviedol Sudek.

Medzi symptómy prolapsu panvových orgánov patrí únik moču pri kašli, námahe alebo smiechu, nutkavé časté močenie, pocit cudzieho telesa, neskôr až pocit vypadnutia, prípadne prepadnutie maternice von z pošvového otvoru. Spomínané defekty pritom ženy často riešia kvôli strachu či pocitu hanby až v pokročilých štádiách.


Podľa lekárky oddelenia gynekológie a pôrodníctva FNsP v Žiline, Oľgy Káčerikovej, sa pacientky o ťažkosti podelia neraz až v momente, kedy maternica vytŕča z pošvy aj niekoľko centimetrov. Pri včasnom podchytení ochorenia, ktoré spočiatku sprevádzajú len ľahšie defekty, je pritom možné liečiť aj konzervatívnym prístupom vo forme rehabilitácií svalstva panvového dna.

Výskyt defektov panvového dna narastá u starších žien, no s problémami sa stretávajú aj mladšie pacientky. Ochorenie prináša zníženú kvalitu života, diskomfort, nepríjemnosti v sexuálnom živote, chronické bolesti, prípadne zvýšené riziko budúcich možných infekcií urogenitálneho traktu. Preto je veľmi dôležité, aby ženy absolvovali gynekologické preventívne prehliadky a upozornili lekára na subjektívne ťažkosti, ktoré pociťujú,“ apeluje na pacientky Káčeriková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu