PREHĽAD: Ako sa vyvíjajú predaje nehnuteľností v Žiline?


Foto: PREHĽAD: Ako sa vyvíjajú predaje nehnuteľností v Žiline? Foto: Ilustračné foto

Ekonomická situácia v krajine sa odzrkadľuje aj na realitnom trhu. Na Slovensku sme v posledných rokoch zažili turbulentné obdobie, ktoré bolo ovplyvnené celosvetovou pandémiou, vojnou na Ukrajine a expanzívnou politikou ECB, ktorá pokračovala s ľudovo povedané tlačením peňazí. Na prelome rokov 2021 a 2022 sme pozorovali zvýšenú aktivitu na realitnom trhu, čo sa napokon spomalilo v lete roku 2022, a ochladenie na realitnom trhu trvá aj dnes.



Pokles aktivity realitného trhu pocítila takmer každá realitná kancelária. Na celú túto problematiku sme sa pozreli v číslach. Z verejne dostupných zdrojov vieme určiť, že v prvých dvoch mesiacoch roku 2023 klesol počet predajov nehnuteľností o 25 % oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka. Tento pokles ale nie je dramatický, ak si porovnáme výsledky roku 2021, kedy sa v Žiline zrealizovalo 1600 predajov. Ide o približne rovnaký počet ako v tomto roku.


Úrokové sadzby

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sú za prvé dva mesiace roku 2023 približne na úrovni 3,6 %, čo je niekoľkonásobne viac, ako po minulé roky. Tento fakt je nepochybne jedným z hlavných faktorov, ktoré v súčasnosti negatívne ovplyvňujú ochotu a v mnohých prípadoch aj možnosti kupujúcich získať hypotekárny úver. Keďže najvyšší počet predajov nehnuteľností je financovaných práve hypotekárnymi úvermi, môžeme konštatovať, že ich vývoj priamo ovplyvňuje aj vývoj predajov nehnuteľností.


Inflácia

Na vývoj predajnosti nehnuteľnosti má nepochybne vplyv aj inflácia, ktorá spôsobuje rast cien potravín a bežných služieb. Dopadom je nižšia odvaha ľudí púšťať sa do zmien v bývaní. Rast príjmov stále nedobieha rast cien základných produktov, ktoré domácnosti potrebujú, dôsledkom čoho sa znižuje čiastka, ktorú mesačne vieme používať na splátku hypotéky.



Aké sú predikcie?

Napriek faktorom, ktoré ovplyvňujú realitný trh, je dobré mať na pamäti, že potreba bývania zostáva zachovaná. Momentálne trh zaznamenáva mierny pokles cien, s výnimkou nových stavieb, ktoré na zlacnenie nemajú priestor kvôli nárastu nákladov na stavebné práce. 

Predpokladáme, že centrálne banky časom zasiahnu. Budú si vyberať medzi vysokou infláciou a rastom úrokových sadzieb. Veľmi si želáme, aby to viedlo k postupnému procesu ozdravenia trhu. Myslíme, si, že pokles obchodovania bude trvať celý rok 2023, no veríme, že začiatkom roka 2024 sa trh bývania obnoví a zotaví.

Odporúčania

Čo sa týka odporúčania, či dnes kupovať, predávať alebo s rozhodnutiami počkať, sme zástancami názoru riešiť svoje potreby tak, ako človeku vznikajú. Predávajúci vie zatiaľ dostať stále primeranú kúpnu cenu, ktorá približne zodpovedá cene zo začiatku roku 2022 a kupujúci si pokojne môže vybrať nehnuteľnosť, ktorú hľadá.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: WFG reality