Farár, ktorý zneužíval 12-ročného miništranta, pôsobil aj v Sučanoch. Dostal trest 3 roky a 4 mesiace


Foto: Farár, ktorý zneužíval 12-ročného miništranta, pôsobil aj v Sučanoch. Dostal trest 3 roky a 4 mesiace Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Farár, ktorý niekoľko rokov sexuálne zneužíval mladého chlapca, si odsedí viac ako tri roky vo väzení. Vo štvrtok 23. marca jeho rozsudok potvrdil Krajský súd v Banskej Bystrici. Vinník, ktorý v minulosti pôsobil ako farár v Žilinskom kraji, sa na pojednávanie nedostavil.

Bývalý kňaz Ladislav Jurčík sa v roku 2022 na Okresnom súde vo Zvolene priznal k sexuálnemu obťažovaniu dieťaťa. Polícii ho udala jeho dnes už dospelá obeť - miništrant, ktorý mal v roku 2002, kedy zneužívanie začalo, len 12 rokov. Obťažovanie sa opakovalo až do roku 2005 v obci Sása.



Okresný súd vymeral bývalému farárovi trest odňatia slobody na tri roky a štyri mesiace. Zneužívanému chlapcovi mal okrem toho zaplatiť viac než 24-tisíc eur. Proti tomuto rozhodnutiu sa však odvolal, prípad preto prevzal Krajský súd v Banskej Bystrici. Prokurátor navrhoval pre vinníka pobyt za mrežami na šesť rokov. Kňaz naopak žiadal iba podmienku, pretože sa má starať o chorú matku.

Ladislav Jurčík sa na štvrtkové pojednávanie osobne nedostavil. Podľa našich zdrojov sa má dočasne nachádzať v kysuckej obci Korňa. S Žilinským krajom ho okrem toho spája aj minulosť - v rozmedzí rokov 1992 až 1999 bol duchovným otcom na farnosti v Sučanoch.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu