Výsledky doplňujúcich komunálnych volieb 2022: V jednej obci Žilinského kraja sa nekonali ani druhýkrát


Foto: Výsledky doplňujúcich komunálnych volieb 2022: V jednej obci Žilinského kraja sa nekonali ani druhýkrát Foto: ilustračné

V trinástich obciach Žilinského kraja sa v sobotu 25. marca konali doplňujúce komunálne voľby. Stalo sa tak z dôvodu, že v týchto obciach sa voľby nevykonali, neboli zvolení starostovia alebo potrebný počet poslancov.

V Rajeckej Lesnej bolo dôvodom nečakané úmrtie starostu, ktorého obyvatelia zvolili v riadnom termíne komunálnych volieb. Nových starostov si taktiež volili obyvatelia obcí Ratkovo (okres Martin), Moškovec, Ondrašová (okres Turčianske Teplice) a Veľké Borové (okres Liptovský Mikuláš).

Ondrašová

Novou starostkou obce sa stala Ivana Frívaldská, ktorú podporilo 38 obyvateľov. Jej jediná protikandidátka Marcela Hridnová získala 34 hlasov. V zoznamoch voličov bolo zapísaných 77 oprávnených voličov, na voľbách sa zúčastnilo 72 z nich (93,5%). V októbrových komunálnych voľbách skončil súboj o post starostky nerozhodne. Frívaldská a jej protikandidátka Eva Piliarová získali zhodne po 33 hlasov.

Ratkovo

Novozvoleným starostom je Rastislav Frkáň, ktorý bol zároveň aj jediným kandidátom. Zo 168 oprávnených voličov sa v Ratkove zúčastnilo na voľbách 79 obyvateľov (47 %). Hlas mu odovzdalo 61 obyvateľov obce. Obyvatelia si volili aj päť členov obecného zastupiteľstva.

Rajecká Lesná

Novou starostkou obce bude 31-ročná Erika Lašútová. V sobotných voľbách získala 483 hlasov, jej jediný protikandidát, 63-ročný dôchodca Peter Tarábek, získal 158 hlasov. Z 1022 oprávnených voličov sa na voľbách v Rajeckej Lesnej zúčastnilo 640 obyvateľov obce (62,62 %).


Moškovec

Obyvatelia si v októbrových spojených voľbách vyberali len obecných a krajských poslancov a predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Nenašiel sa tam totiž nikto, kto by chcel zastávať funkciu starostu. Po marcových voľbách sa tejto funkcie sa ujme Simona Vráblová, ktorú podporilo 35 obyvateľov obce. Na voľbách sa zúčastnilo 36 obyvateľov, pričom jeden z nich odovzdal neplatný lístok. Účasť voličov dosiahla 62,06 %. 

Veľké Borové

Starostom obce Veľké Borové v okrese Liptovský Mikuláš bude Kamil Jančura, ktorému odovzdalo hlas 20 obyvateľov. V obci bol jediným kandidátom. Účasť voličov dosiahla 48,78 %.

V ôsmych samosprávach si obyvatelia nezvolili potrebný počet poslancov.

Týkalo sa to obcí Karlová a Príbovce (okres Martin), obce Jazernica (okres Turčianske Teplice), obce Pribylina (okres Liptovský Mikuláš) a obce Komjatná (okres Ružomberok). V Lietavskej Svinnej (okres Žilina) si obyvatelia volili rovno šesť poslancov. V martinskej mestskej časti Žabokreky chýbal jeden.

Malé Borové (okres Liptovský Mikuláš) sa stalo jedinou obcou v Žilinskom kraji, kde sa komunálne voľby ani na druhý pokus nekonali. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu