Dnes večer odbije Hodina Zeme, svetlá zhasne celý svet a s ním aj dominanty Žiliny


Foto: Dnes večer odbije Hodina Zeme, svetlá zhasne celý svet a s ním aj dominanty Žiliny Foto: wikipedia

V sobotu 25. marca večer zhasne na jednu hodinu osvetlenie na dominantách Žiliny. V rámci celosvetovej iniciatívy s názvom Hodina Zeme bude do rúška tmy zahalená Katedrála Najsvätejšej Trojice, Radnica, Sirotár i Balustráda. Cieľom tohto symbolického aktu je upozorniť na akútnu potrebu riešiť problémy klimatickej zmeny.

„Hodina Zeme vytvára symboliku spoločnej zodpovednosti za budúcnosť našej planéty, potrebu ochrany jej prírodných zdrojov a vyzýva ľudí, aby si uvedomili, že k zlepšeniu môže prispieť každý jeden z nás,“ uviedla žilinská samospráva v príspevku na sociálnej sieti.

Hodinu Zeme organizuje Svetový fond na ochranu prírody už od roku 2007. V súčasnosti sa koná vo viac ako 190 krajinách sveta. Medzi svetoznámymi pamiatkami, ktoré akciu podporujú sú aj Sfinga a pyramídy v Gíze, socha Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro, Eiffelova veža alebo rímske Koloseum.

V roku 2023 sa Hodina Zeme posúva ďalej s novou myšlienkou.  „Chceme, aby sa aj ľudia vypli, oddýchli si od každodenných činností a venovali 60 minút tomu, že spravia niečo pozitívne pre našu planétu. Pridali sa k čisteniu svojho okolia, brehov obľúbeného jazera či rieky, zapojili sa do sadenia stromov, či skrášlenia parkov a záhrad. Spoločne tak premeníme jednu hodinu na tisíce inšpiratívnych udalostí v zjednocujúci moment v prospech prírodného prostredia našej planéty,“ uvádzajú organizátori iniciatívy. 

Hodina Zeme začne od 20:30 a na celom svete sa odohráva postupne podľa časových pásiem.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu