ZOZNAM: Mesto Žilina rozbieha ďalšiu etapu modernizácie zastávok MHD za 1,5 milióna eur


Foto: ZOZNAM: Mesto Žilina rozbieha ďalšiu etapu modernizácie zastávok MHD za 1,5 milióna eur

Žilinská samospráva spúšťa od piatku 24. marca ďalšiu etapu modernizácie zastávok mestskej hromadnej dopravy. V najbližších mesiacoch postupne opraví 13 prístreškov s nástupnými plochami.

Modernizácie sa dočkajú zastávky na Vysokoškolákov v smere na Vlčince, Žilinská univerzita v oboch smeroch, Závodská v smere do centra, Tajovského v oboch smeroch, Kultúrny dom (Bytčica) v smere do Žiliny, Polícia v smere Hurbanova a zastávky Priemyselná a Hollého. 

Na sídlisku Solinky sa zrenovujú zastávky Limbová v smere do centra mesta a Centrálna v oboch smeroch.

„V rámci rekonštrukčných prác sa kompletne vymení podložie zastávkového zálivu a jeho výška sa prispôsobí tak, aby bola bezbariérová. Zvýši sa kapacita a priepustnosť zálivov, čím sa skvalitní plynulosť cestnej premávky najmä počas dopravných špičiek,“ spresnila hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Súčasťou zmodernizovaných zastávok bude aj automat na cestovné lístky, prístrešok, lavička a odpadkový kôš. Konštrukcia prístrešku zastávok bude mať opäť neutrálnu antracitovú farbu.


Projekt rekonštrukcie zastávok MHD v Žiline je financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu. Celkové náklady na investíciu vysúťažila žilinská radnica v hodnote približne 1 458 660 eur, pričom celková výška schváleného nenávratného finančného príspevku predstavuje 1 334 084 eur.

Mestu sa postupne od roku 2018 podarilo v prvej etape obnoviť 26 zastávok MHD, v druhej ďalších 7 zastávok a vybudovať jednu novú. Po dokončení aktuálnej tretej etapy bude obnovených celkom 47 zastávok mestskej hromadnej dopravy.

Rekonštrukciu a modernizáciu sprevádzali rôzne problémy, na ktoré upozornili cestujúci a obyvatelia. Do dnešného dňa sa samospráve podarilo časť z nich odstrániť, niektoré však stále čakajú na vyriešenie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu