Teplé slnečné dni v Žilinskom kraji má po víkende vystriedať chlad, vietor a sneženie


Foto: Teplé slnečné dni v Žilinskom kraji má po víkende vystriedať chlad, vietor a sneženie Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Obyvateľov Žilinského kraja tento týždeň potešilo príjemné slnečné počasie, ktoré prinieslo teploty až do 18 °C. Tí, ktorí odložili zimné oblečenie do skrine, ho však môžu opäť vytiahnuť. Informácie o počasí v nadchádzajúcich dňoch priniesol portál imeteo.sk.

Nadpriemerné teploty, ktoré aktuálne vládnu na celom území Slovenska, už čoskoro vystrieda teplotný podpriemer. Obyvatelia severnejších oblastí kraja by sa mali podľa meteorológov pripraviť aj na mrazy, ktoré môžu vydržať celé dni.

„Zmenu odštartuje studený front, ktorý cez Slovensko postúpi v noci z piatka na sobotu. Prinesie dážď a zmenu prúdenia. Do našej oblasti sa namiesto teplého vzduchu od juhozápadu dostane chladnejší vzduch od severozápadu, v ktorom sa počas víkendu budú vyskytovať početné prehánky a búrky,“ upozorňuje Peter Minárik z imeteo.sk.



Búrlivé počasie treba očakávať najmä na severe a východe Slovenska. Výraznejšie ochladenie však príde až v noci z nedele 26. marca na pondelok 27. marca, kedy sa nad našim územím stretnú dve tlakové níže. Už v pondelok môžu teploty v Žilinskom kraji klesnúť až k 0 °C.

„V utorok sa ešte o stupeň ochladí a v severných regiónoch celkom s určitosťou treba počítať aj so slabým celodenným mrazom. V noci by malo mrznúť na celom našom území, vrátane nížin, čo predstavuje nebezpečenstvo pre našu vegetáciu, ktorá vďaka teplému počasiu v uplynulých dňoch začala kvitnúť,“ uviedol Peter Minárik.

S ochladením sa vráti aj sneženie nad hranicou 600 metrov v pondelok a 400 metrov v utorok. Pocit chladu zvýrazní aj silný vietor. Podpriemerné teploty môžu podľa meteorológov vydržať až do Veľkej noci.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu