Žilinská firma Hyperia darovala 30-tisíc eur na podporu umenia a kultúry v Žiline


Foto: Žilinská firma Hyperia darovala 30-tisíc eur na podporu umenia a kultúry v Žiline

Občianske združenie Truc sphérique udržiava umenie a kultúru v Žiline nažive už 25 rokov. Kvôli kríze spojenej s pandémiou a následne aj energetickej kríze však utŕžilo mnoho rán. Zvyšujúce sa ceny pôsobia na podobné inštitúcie priam likvidačne, žilinská spoločnosť Hyperia sa preto rozhodla voči tomuto ohrozeniu zakročiť.

OZ Truc sphérique prevádzkuje jedny z najvýznamnejších kultúrnych inštitúcií v Žiline. „Nová synagóga je nádhernou ukážkou medzivojnovej architektúry s pohnutou históriou, ktorú sa pred 12 rokmi podarilo zachrániť do novej krásy. Stanica Žilina-Záriečie zas vznikla pred 20 rokmi ako jedno z prvých multižánrových kultúrnych centier na Slovensku,“ opisuje významné miesta Hyperia.

Žilinčania, ale aj návštevníci mesta ich poznajú ako kultúrne centrá, ktoré pravidelne ožívajú počas rôznych akcií, festivalov, večierkov a jedinečných výstav domácich i zahraničných umelcov, no aj ako útulné priestory na príjemné posedenie pri káve počas všedných dní.


Keďže prevádzkovanie týchto budov je v dôsledku energetickej krízy v ohrození, žilinská Hyperia sa rozhodla podporiť fungovanie občianskeho združenia Truc sphérique poskytnutím priameho finančného daru vo výške 30-tisíc eur. 

V Hyperii si uvedomujeme, aké dôležité je podporovať miesta, ktoré sú otvorené pre všetkých bez rozdielu, prinášajú do spoločnosti pozitívnu zmenu a vytvárajú trvalú kultúrnu hodnotu,“ dopĺňa Hyperia, ktorá chce svojím krokom inšpirovať jednotlivcov i ďalšie firmy k poskytnutiu finančných darov alebo nasmerovaniu dvoch percent z daní práve na kultúru.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu